Kompostujete doma, nebo využíváte hnědou popelnici?

Jak vypadá váš kompost, máte nějaký?
 

Zbavit se bio odpadu je jedna věc a sehnat kvalitní kompost je zase věc jiná. Jak je to ve vašem městě?

Podzimní úpravy zahrady obvykle znamenají spoustu zeleného odpadu v podobě vyčerpaných rostlin, které už daly, co mohly. Nad hromadou listí a větviček zůstává často viset otázka: A co teď s tím?

Většina zahrádek měla tradičně v rohu zahrady svůj kompost. Někteří Středočeši na to zapomněli a raději bioodpad se vším všudy vyhodí do hnědé popelnice, kterou nechají za plotem pro svoz odpadu. Jiní si podrželi svůj kompost a do hnědého kontejneru vyhazují jen to, co by se na vlastním kompostu rozkládalo příliš dlouho - třeba napůl uschlou trávu, která zůstala po posekání zahrady. Jak to chodí se svozem popelnic v různých městech?

Kompostárna v Sedlčanech chrlí kompost, o který je velký zájem mezi obyvateli. Aby taky ne, hotový kompost je zadarmo a lidé platí jen poplatek za nakládání - 300 korun za tunu​. V plánu je také nárůst počtu hnědých popelnic pro domácnosti. O popelnici však snadno přijdete, pokud do ní sypete to, co tam nepatří. Zavedeno je pravidlo třikrát a dost - pak vám popelnici seberou.

Poříčí nad Sázavou se snaží lidem vyjít vstříc a podpořit je v domácím třídění, rozdali jim modré a žluté popelnice. Zavedli také e-mailovou adresu, na kterou mohou obyvatelé zasílat svoje zkušenosti s domácím tříděním. Zda jim vyhovuje měsíční frekvence svozů, velikost nádoby a tak podobně. Před třemi lety snížili frekvenci svozu všech popelnic jen na jednou za čtrnáct dnů. Samozřejmě na hnědé popelnice nezapomínají ani v Poříčí.

V Hořovicích se teprve chystají vypsat soutěž na dodavatele, který ve městě zajistí likvidaci odpadu. Nejraději by za tuto službu platili co nejméně a zároveň musí dostát zákonu. Počítají s tím, že se jim přihlásí i firma, která odpad obstarává nyní. Možná se nakonec inspirují Kolínem.

Kolín řeší svoz popelnic chytře přes aplikaci. Díky tomuto řešení se nevyváží zbytečně poloprázdné popelnice a nenastane ani opačný problém s přetékajícími kontejnery. Kolín se totiž chce stát chytrým městem. Aplikace řídí parkování i svoz odpadu​.

V Netvořicích ​nejen, že poctivě třídí odpad i do hnědých kontejnerů, vydali se dokonce do boje za hezčí okolí. Ke třetímu štafetovému úklidu se v Netvořicích místní sešli 1. října. Vyfasovali pracovní pomůcky a vydali se sbírat odpadky. Tentokrát se rozhodli zajít ještě o kousek dál a vysázet i nové stromy a keře.

Klíčová slova:
bio
eko