Konečně nastal čas na výlov rybníka. Kam zajet a na čem si pochutnat?

Rybníky vydají své poklady!
 

Tradiční podzimní výlovy rybníků jsou tady. Pokud jste zvědaví, jaké poklady rybníky skrývají, nenechte si ujít výlovy na Benešovsku. Zaručeně si užijete skvělou atmosféru a pochutnáte si na čerstvých rybách.

Skvělou podívanou, výbornou baštu i výhodný nákup ryb nabízí výlovy rybníků. Vezměte rodinu a nebojte se trochu si namočit rukáv. Vyplatí se to.

"Cena ryb je vždycky nejnižší na výlovech, protože mizí marže ochodníkovi. Navíc je to čerstvé maso," vysvětluje Dušan Hýbner, předseda středočeského svazu rybářů.

Ceny se pohybují kolem 70 korun za kilo kapra, 80 korun dáte za amura, pokud jde o dravé ryby, tak za candáta dáte 300 až 360 korun, za štiku pak od 170 do 220 korun. 

Těšit se můžete na výlov rybníku Splav, který proběhne 13. října, určitě se vyplatí zajet i na Dolejší 17. října, ale vybrat si můžete z mnoha větších i menších rybníků, podle toho, jak velké akce preferujete. 

Na výlovech jsou často vidět takzvané generační ryby, to jsou sumci, kteří jsou doslova pokladem pro každý rybník. Rybáři sice sumce vyloví, nicméně na talíři jejich mazlíček skončit nemůže. Po dobu výlovu a znovunapouštění rybníka počká v sádku. Projde také pravidelným měřením a vážením.

"Úplný výlov a vypuštění rybníka se dělá jednou za 2 až 3 roky. Problém je, že je málo vody, dříve se rybník díky potokům znovu naplnil za 3 až 5 dní. Dnes to trvá třeba i tři měsíce, protože průtokovost rybníků je nízká. Je prostě málo vody," líčí situaci odborník, rybář a předseda středočeských rybářů Dušan Hýbner. 

Práce rybářů spočívá především v péči o ryby. V zimě chodí na rybníky prosekávat "okna", aby se mohly z rybníka dostat plyny, které vznikají při tlení rostlin a drobných živočichů. Naopak dovnitř se musí dostat vzduch a světlo, aby mohla probíhat fotosyntéza. "Ryby, které se neprodají na výlovu rybníka, se částečně vrací zpět a část jich vysazujeme v přirozených jezírcích. To samozřejmě neplatí pro soukromé rybníky," vysvětlil práci rybníkářského svazu Dušan Hýbner.