Domácí máslo, tenhle skvostný RECEPT musíte mít

Muzeum másla, Máslovice
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Zkoušeli jste někdy vyrábět domácí máslo? A víte, kam se máte jít podívat na historii oblíbeného produktu, který každý denně využíváme?

Na chleba, housku, toast nebo vaření - máslo je v kuchyni nepostradatelný společník, bez kterého bychom se zřejmě neobešli. Zkuste si udělat to jedinečné, nejlahodnější - domácí. Přinášíme vám skvělý recept a jeden tip navíc!

Pokud vás zajímá historie másla, zajeďte si do středočeské obce Máslovice. Tady najdete celé mini muzeum této pochoutky.

Máslo poslouží i jako základ do polévky. Vyzkoušejte například skvělou dýňovou nebo si udělejte cibulačku, která porazí každé nachlazení.

Co budeme potřebovat na přípravu domácího máslíčka

  • tyčový šlehač s vysokou nádobou
  • jednorázové rukavice
  • smetana ke šlehání, 400- 500 g
  • cedník s malými oky

    Jak na věc:

Šlehačku vlijeme do vyšší nádoby, budeme zpracovávat mixérem, pozor, stříká. Šleháme a šleháme. Doba šlehání se liší použitou smetanou, teplotou i množstvím éček, které obsahuje. Je jasné, že ideální by byla šlehačka z farmy. Jakmile vyšleháte tuhou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál! Šlehačka se srazí. Teď už můžete vidět tuk oddělený od syrovátky.

V tuto chvíli nastal správný čas, abyste všechno vlili pěkně do cedníku. Pod ten nezapomeňte dát misku, do které vám překape syrovátka. Bylo by jí škoda, je ji lepší vypít než vylít. Použít ji můžete například do ovocného koktejlu, pečení či kávy.

A teď přicházejí na řadu rukavice, nasadíme a máslíčko pěkně prohněteme. Tím se uvolní velká část zbylé syrovátky. Cedník dáme pod co nejstudenější vodu a dále máslo hněteme. Zbavíme se tak i poslední kapičky syrovátky. Čím více jí odstraníme, tím déle nám máslo vydrží. Kdybychom ho důkladně nevymyli, mohly by v něm zůstat bublinky se vzduchem či tekutinou, kvůli nim máslo hořkne. V tuto chvíli už máslo jen vložíme do formiček a necháme pěkně ztuhnout v lednici. Pokud nemáte formičky, zabalte jej do potravinové folie.

Vylepšit si jej můžete solí, bylinkami nebo nasekanými sušenými rajčaty.

A co muzeum másla?
Do mini muzea jsem se vydala jen tak, mnozí mi jeho návštěvu doporučovali. Otevřeno mají každý víkend kromě února, skupiny nad 10 osob si pak mohou objednat prohlídku i v týdnu.

O víkendu jsou zde do čtyř hodin. Mladý průvodce vás vtáhne do historie této pochoutky. Ano, zdejší expozice je i s výkladem! V první části muzea se dozvíte informace z historie obce, v další si pak můžete prohlédnout různé nádoby, nádobky, máselničky nebo formičky na máslo. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalu na máslo. Většinu exponátů lze prakticky zkoušet.

Vstupné: 
30,- Kč, snížené 20,-
rodinné vstupné (2+2/3/4) 80,- Kč

Otevírací doba: 
Celoročně (kromě února) sobota a neděle 10-12, 13-16 hodin. Ve všední den pouze po objednání (min. 8 osob). V únoru zůstává zavřeno. (www.maslovice.cz)

Nejzajímavější jsou nejrůznější nádoby, ve kterých se máslo tlouklo. Mě zaujal proutěný měch, do toho se dal další, kožený. Jezdec si měch připnul na sedlo, když cválal na koni, a máslo se tak utlouklo za jízdy. Další možností, jak utlouci máslo, bylo využití koníka, na kterém se houpou malé děti. Dovnitř se nalila smetana a jak se dítě houpalo, utlouklo máslo.

Muzeum je jediné svého druhu ve střední Evropě. Není však jediné na světě. Existuje podobné v irském Corku, které se však zabývá hlavně irským máslem.

Děti si mohou zakoupit zajímavé pracovní listy. Muzeum je bezbariérové, vhodné i pro návštěvníky se zrakovým postižením (pracovní listy jsou k dispozici i v Braillově písmu).