Strážníci i policisté potřebují pomoct a ochránit

Policie hledá nové kolegy. Ilustrační foto
 

Dělat strážníka nebo policistu se v Mladé Boleslavi nikomu nechce. Práci si raději najdou v automobilce. Za lepší plat nemusí nikoho "buzerovat" a bát se výtržníků.

Životní poslání pro jedny, špatná práce za málo peněz pro druhé. Nedostatek kolegů trápí nejen policii, ale i měšťáky v Mladé Boleslavi. Může za to Škodovka. 

Nábor nových sil se týká jak městské, tak státní policie. "Je to dlouhodobý problém v Mladé Boleslavi. Nástupní plat u policie nemůže konkurovat tomu, jaký dostanou ve Škodovce," potvrdila tisková mluvčí policie Lucie Nováková.

Plat se pravidelně zvyšuje všem policistům, navíc jde o práci ve státním sektoru, která poskytuje jistý pocit bezpečí a jistoty. Přesto se mladým mužům moc nechce "nějak přežít" s nástupním platem a těšit se až na jeho zvyšování.

"Navíc nepřijímáme každého. Přijímací proces je náročný a uchazeči musí absolvovat psychotesty. Těmi projde jen polovina. Často ještě nejsou zralí. Tím to ale nekončí, následují totiž ještě fyzické testy, které vyřadí další spoustu uchazečů," popisuje příjímací proces k policii Lucie Nováková. "Pro mnohé z nás je to poslání. Policistu dělal třeba tatínek a teď se k policii hlásí i jeho syn," myslí si Lucie Nováková. 

Práce je asi lákavější pro muže, kteří ještě nemají hypotéky a rodiny. Ti kteří mají závazky, od kterých nelze útect, raději zvolí Škodovku. Plat u policie začíná na 16 tisících korun. Postupně se navyšuje po třech tisících. Navíc po odpracování 15 let dostane policista i výsluhy a má nárok na odstupné. Navíc je práce policisty nebo i městského strážníka méně jednotvárná ve srovnání s tou ve Škodovce.