Nejvyšší čas na zimní přezutí, autoservisy už mají plno

Nejvyšší čas přezout na zimní gumy. Vzorek musí mít minimálně 4 mm
 

Autoservisy mají obsazený rozvrh zhruba z poloviny, bylo by dobré se už objednat. Dezén pneumatik je potřeba kontrolovat a dobře promyslet, co od svých gum čekáte. Nutné je hlídat si zákon a držet se v jeho mezích. 

Kdy je povinné přezout na zimní gumy? Jaké jsou nejlepší gumy? Můžu přezout jen jednu nápravu? Mají v autoservisu ještě volno? Proč to vlastně všechno dělat? Pokud vás trápí tyto a další otázky, jste na správném místě.

Současný zákon

Když mají vaše pneumatiky dezén skoro jako kola traktoru, držíte na silnici pevně.

Zákon ukládá povinnost mít zimní gumy mezi 1. listopadem a 31. březnem. Zároveň je však nutné mít zimní přezutí, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se s ledem, sněhem a námrazou potkáme během cesty.

Minimální hloubka dezénu

Ta je u zimních pneumatik minimálně 4 mm. (Neplatí to u rezervy nebo v případě nouzového dojetí na letních.) Pokud chcete ušetřit a jezdíte málo, možná se vám vyplatí celoroční pneumatiky. Na instalaci zimních pneumatik jen například na zadní nápravě můžete okamžitě zapomenout. 

Jaký je rozdíl mezi letním a zímním obutí? 

Letní pneumatiky - mají minimální hloubku dezénu jeden milimetr. V teple dobře přilnou k silnici a neopotřebovávají se v létě tak rychle jako ty zimní. Nicméně v létě je možné jezdit na zimních pneumatikách, jenže ty tím dostavají dost zabrat. Před zimou pak často musíme přezout do nových. Na zimních se proto doporučuje jezdit v létě, jen když je chcete "dojet". 

Zimní pneumatiky - mají minimální hloubku dezénu stanovenou na 4 milimetry. Vyrábí se však minimálně s osmimilimetrovým dezénem. Dobře snáší chlad a zkracují brzdnou dráhu o více než 10 metrů, což v zimě oceníte. Auto je na silnici a hlavně v zatáčkách stabilnější.

Pro bezpečnost, hospodárnost i pohodlí jízdy je nejlepší, když jsou na vozidle pneumatiky shodné konstrukce, typu dezénu, výrobní značky i obdobného opotřebení, a to včetně rezervního kola. 

Autoservisy mají skoro plno

"Začalo to od včerejška, objednaných máme tak 50 % a další přibývají. Příští týden už to bude plnější," myslí si Václav Entršt z kolínského autoservisu. "U nás se začíná rozvrh plnit už od minulého týdne. Od příštího máme plno," potvrzuje Ladislav Jedlička z autoservisu v Nymburku. 

Jakou značku pneumatik?

"Každý musí promyslet, co od těch gum čeká a jak moc jezdí," myslí si Václav Entršt.

Hloubka dezénu u zimních je minimálně 4 milimetry!

"Nejkvalitnější jsou jednoznačně Michelinky, jenže jsou i nejdražší. Stojí 2 500 Kč. Barumky stojí 1 600 Kč, to je asi takový zlatý střed. Koupíte i pneumatiky z Číny za tisícovku, ale taky podle toho vydrží," uzavírá diskuzi o cenách a kvalitě odborník Václav Entršt. Většina lidí si bere pravidelně svou oblíbenou značku a už ví, co od ní čekat.