Kladno dostane 4 miliony od firmy, která zhorší životní prostředí

Na křižovatce ulic Pražská a Arménská vyroste nový kruháč
 

Většinou je to jen "tajná" dohoda někde bokem. Developer postaví supermarket nebo cokoli jiné, čím výrazně zasáhne mimo jiné i do životního prostředí kolem stavby. Město pak potichu shrábne kompenzaci a vše usne. Kladno jde však jinou cestou, za dar do městské kasy se nijak nestydí.

Chraňme životní prostředí! Nedovolme budovat stavby, které poničí životní prostředí! Taková a podobná hesla slýcháme od politiků velmi často. Aby také ne, je to velmi vděčné téma. Hlavně pak před volbami. Na druhou stranu, pokud by se bral na přírodu ohled víc, než je zdrávo, asi bychom ještě bydleli v jeskyních. 

Příští rok by se mělo v Arménské ulici v Kladně začít budovat obří centrum pro kutily a další stavební nadšence i profesionály. Jedinou překážkou už je udělení stavebního povolení, podle všech indicií by to už ale mělo být jen formalitou. "Vítám to, něco podobného tu chybí. A všichni něco občas potřebujeme, ať už domů, nebo na chalupu," má jasno David Semerád, který bydlí jen pár desítek metr od místa, kde se má začít budovat.

I on si však uvědomuje, že to bude mít vliv na životní prostředí a vůbec kvalitu života. "Věřím, že to má město ošéfované a vědí, co dělají." Rada města už se na posledním jednání dokonce usnesla, že přijme dar ve výši čtyř milionů, které firma nabízí. "Uvědomujeme si, že stavba hobby marketu bude znamenat dočasný zásah do životního prostředí a dopravy v této části města. S investorem jsme se proto dohodli na finanční kompenzaci," potvrdil primátor Kladna Milan Volf.

Zbývá jen poslední krok, rozhodnutí rady ještě musí posvětit městští zastupitelé. Nečeká se však žádná komplikace. Za získané peníze chce město například vybudovat kruhový objezd na křižovatce ulic Pražská a Arménská. Podle primátora Volfa to přispěje k bezpečnému a plynulému provozu v inkriminovaném místě. Tak hlavně, že Kladno umí zásah do životního prostředí alespoň zhodnotit.