Vynikající slaninové muffiny! Zkuste RECEPT

Co říkáte na slanou variantu?
 

Naprosto snadný recept zvládne každý, výborně chutná a určitě ho budete milovat!

Ingredience:

200 g slaniny (salámu)

1 cibule

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

2 vejce

400 g zakysané smetany

1/3 hrnku mléka

postup

Slaninu a cibuli nakrájíme, vložíme do pánve a necháme opékat dozlatova. Odstavíme a mezitím, co bude směs chladnout, pokračujeme v přípravě těsta.

Smícháme mouku s kypřicím práškem. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, mléko a vychladlou směs. Vypracujeme těsto, které plníme do muffinových košíčků. Vložíme trouby a pečemě na 180 stupňů asi 15-20 minut.

Jak muffiny ještě trochu vylepšit? Přidejte sýr, nejlépe nějakou dobrou goudu. Nastrouhejte jej a přimíchejte do těsta, ovšem nezapomeňte muffiny i posypat, budou naprosto neodolatelné! Náš tip: pro vylepšení můžete do těsta přidat trochu pažitky nebo petržel.

Neuvěřitelná dýňová záležitost! Dýňové špagety jsou tady! RECEPT uvnitř

Další snadné recepty 

Dýňová polévka
1 středně velká dýně hokkaido
1 masox
1 větší brambora
1 větší cibule
Kari koření
Sádlo
Pepř
Sůl
Trochu mleté papriky
Chilli
Smetana
Eidam (45%)
1-2 housky

Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli překrojíme napůl a nakrájíme na proužky. Na sádle ji necháme zesklovatět. Až bude pěkně sklovatá, přidáme brambory. Opečeme a vyjmeme z hrnce. Přidáme ještě kousek sádla a vložíme hokkaido nakrájenou na kousky. A samozřejmě i se šlupkou, tuhle dýni nemusíme loupat. Podlijeme.

Hrnec přiklopíme a na středním plameni dusíme dýni. Ta změkne po 10-15 minutách. Jakmile bude dýně měkká, tak ji buď rozšťoucháme na pyré, nebo na ni použijeme ponorný mixér, přidáme sůl, pepř, kari, chilli a mletou papriku. Rozmixujeme na kaši, přidáme bujón a vodu tak, aby konzistence nebyla příliš řídká.

Přivedeme k varu a přidáváme opečené brambory s cibulkou. Povaříme, brambory ještě nemusí být měkké. Dozdobit můžeme petrželkou nebo pažitkou. Přidáme pár lžic smetany na zjemnění (podle chuti).

Housku nakrájíme na kostičky a dáme do trouby, „pečeme“ asi 10 minut při 150 °C. Vytvoříme tak krutónky. Před podávání posypeme nastrouhaným sýrem. Určitě můžete použít i něco lepšího než eidam a přidávané krutónky.

Plněná cibule podle Zdeňka Pohlreicha:
Vezměte si kastrol a smíchejte v něm 0,75 g kachního sádla, 1 prolisovaný česnek, bobkový list, tymián, zelenou petržel, pár kuliček černého pepře, 4 velké cibule, zlehka osolte a opepřete, zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Až cibule změkne, tak ji vylovte, odřízněte vršek a opatrně vydlabejte dužinu.

Na olivovém oleji orestujte 200 g kuřecích jater, odložte je stranou a na pánvi osmažte 100 g hub, přidejte 100 g vařených fazolí, 50 g pistácií, dužinu z cibule, lžíci másla, tymián a 1 litr kuřecího vývaru. Vařte, dokud omáčka nezhoustne, vsypte pokrájená játra, dochuťte solí a pepřem a směsí naplňte cibule. Všechno pěkně zapečte v troubě.

Mrkev, kousek řapíkatého celeru, 1 nakrájenou cibuli, 3 stroužky česneku a 2 větvičky rozmarýnu orestujte, přidejte hrst namočených bílých fazolí, zalijte vodou a vařte do změknutí. Omáčku rozmixujte a přeceďte, zašlehejte do ní máslo, můžete rozředit vývarem a pěkně našlehejte do pěny. Do talíře naservírujte cibulovou marmeládu, na ni položte plněnou cibuli, přelijte šťávou a dokola vlijte fazolovou omáčku.

Proti rýmě

V tomto počasí, kdy je chvíli zima a chvíli zase hezky, se množí nejrůznější onemocnění. A proto je fajn použít cibuli! Pokud na vás něco leze nebo i jako prevence, je ideální cibulový sirup. Jen bych po požití moc nechodila mezi lidi. Ale pokud ležíte v posteli, nikoho obtěžovat nebudete. Vezměte 4 větší cibule, nakrájejte je na kolečka a zasypte tak 200 g cukru. Nechte pod poklopem odpočívat. Po 3 - 4 hodinkách vycedíte výborný sirup. Užívejte po lžičkách. Pokud si chcete být jisti, že jste zabili opravdu všechny bacily, tak si jednu cibuli jen tak rozpulte a nechte v ložnici, ve které se potíte. Pohltí škodliviny, zabije bacily a vám bude brzo lépe!