3 parádní podzimní recepty: Květák, kapusta nebo dýně na stůl rozhodně patří

 

Tma, zima a sychravé počasí hrají velkou roli ve výběru našeho jídla. Chuťové buňky jsou na podzim jinak naladěné než v parném létě. Vyhledáváme spíš hutnější stravu samozřejmě včetně sezonní zeleniny. Pokud ji správně upravíme, vzniknou vynikající pokrmy. 

Podzimní zelenina by neměla chybět v žádném jídelníčku. I když se může zdát, že je menší výběr než v létě, opak je pravdou. Když se rozhlédneme kolem sebe v jakémkoli supermarketu, najdeme čerstvou zeleninu i od českých zemědělců. Vybrali jsme pro vás tři recepty, po kterých se budete určitě olizovat až za ušima. 

Dýňové kari
Dužninu nakrájíme na kostičky a třetinu dýně vaříme asi 15 minut ve slané vodě doměkka. Uvařené kostičky pak necháme okapat a vychladnout. Mezitím rozpálíme na pánvi olej. Zbývající dýni v něm po částech za stálého míchání smažíme do změknutí. Chilli papričku rozmělníme. Okapanou dýni a banán rozmixujeme. Vložíme do pánve a společně s kari, chilli papričkou a jogurtem přimícháme k dýňovým kostičkám. Osolíme a krátce povaříme. Dýňové kari podáváme teplé nebo studené.

Co potřebujeme
500 g dýňové dužniny
sůl
5 lžic oleje (nejvhodnější je olivový olej)
malou sušenou chilli papričku
banán
špetku kari koření
100 ml bílého jogurtu

Zapékané kapustičky
Růžičky kapusty opláchneme. Čisté kapustičky vložíme do zapékací mísy s trochou oleje na dně a proložíme je omytými rajčátky. Šunku nakrájíme na podlouhlé plátky a přidáme ji do zapékací nádoby. Naplněnou mísu zalijeme mlékem, vše osolíme a opepříme a posypeme jemně natrhanou bazalkou. Pečeme v předem vyhřáté troubě 20 minut na 180 °C. Pak mísu vytáhneme, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme znovu zapéct, dokud nejsou kapustičky měkké (cca 10 minut).

Co potřebujeme
300 g růžičkové kapusty
100 g malých rajčátek
200 g šunky
sůl
pepř
trochu oleje (nejlépe olivového)
100 g nízkotučného eidamu
100 g nivy
150 ml nízkotučného mléka
hrst bazalky (čerstvé nebo sušené)

Pečený květák v sýrovém kabátku
Květák rozdělíme na růžičky. Rozdrcený česnek vetřeme do růžiček, vše vložíme do pekáčku. Šťávou z citrónu zakápneme, posolíme, opepříme a umístíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 25 minut, poté sundáme pokličku a ještě asi 5 minut necháme péct, aby květák lehce zhnědl. Vyjmeme z trouby a servírujeme. Porci můžeme posypat sýrem.

Co potřebujeme
hlávku květáku
tři stroužky česneku
půlku citrónu
olivový olej
sůl
pepř
sýr eidam cihla (30 % tuku)
pro ozvláštnění chutě můžeme použít nastrouhaný zázvor