Proč kupujeme českou vodu od Francouzů? (a krvavě za to platíme)

Mafie, korupce, nebo jen čistá hloupost? Co stojí za současnou situací?
 

Středočeská voda se zdražuje. Proč a komu za ni platíme? Asi vás překvapí, že českou vodu, kterou kupují Češi, nám prodávají cizinci..

Pokud se voda ocitne v soukromých rukou, cílem podnikavých společností je pochopitelně maximalizovat svůj zisk. Tak se nám vodné a stočné dost prodraží. Zahraniční společnosti přitom nic neriskují.

Starost o trubky, případně o kvalitu vody, padá na města a obce. Lidem pak nezbývá než snášet zdražování vody a zároveň platit daně, které z rozpočtů měst tečou na opravu kanalizací a vodovodních trubek. 

 

Kde zatím vítězí zdravý rozum? V Nymburku je voda města. Zisky z vodného a stočného proto město investuje zpět do rozvodné sítě nebo do infrastruktury města. V Mladé Boleslavi je to zrovna tak. 
Kde vládnou zahraniční společnosti? Cenu vody na Benešovsku a Vlašimi navrhuje od roku 2000 francouzský koncern SUEZ, který ovládl společnost koncem roku 2000. Zbytek Středočeského kraje ovládá Veolia. 

 

Reakce Středočechů

Na stránkách je možné podepsat petici a zanechat jednu větu jako vzkaz pro zastupitele.

"Není mi lhostejná kvalita vody pro nás a budoucí generace! Voda patří všem a ne nějaké zahraniční korporaci!" vzkazuje Jana Kučerová z Kladna. 

V petici se vyjadřují i odborníci, jako ekonom Jan Bureš z Nového Strašecí: "Smluvně se zavázali k růstu vodného a stočného o inflaci, a to na 20 let. Zastupitelé uvěřili a odsouhlasili prodej akcií a hlasovacích práv. Výsledek všichni známe."

Narazíme i na komentáře, ze kterých mrazí, jako je ten ze Slaného od Pavla Zlámala: "Pokusil jsem jako místostarosta ve Slaném vrátit vodu zpět obci. Jenže "kolegové" se dohodli s ODS a už nejsem místostarosta :). Dokonce mne za to vyšetřuje policie! Nebojím se! Mám jen obavu, že celou tu práci otočí zpět a smát se bude Francouz, kterého doma již vyhnali!"

 

 

Jak to funguje?

Jednoduše, česká voda je majetkem státu, ten ji prodá zahraniční společnosti za 4 koruny za kubík. Za rozvody vody a čištění zaplatí společnost dalších pár korun. Zato se pak nestydí pořádně se napakovat na vodném (přívod vody) a stočném (odvod vody). Za vodu pak lidé platí čím dál víc. Zisky plují do Francie. Veolil ví, jak vydělat.

Mapa prodejců české vody