Poznáte ji? Ukrajinka nakažená tuberkulózou utekla z nemocnice

Žena má pravděpodobně nakažlivou plicní chorobu
 

Policie intezivně pátrá po sedmačtyřicetileté Ukrajince. Žena utekla z čekárny plicní ambulance v Brandýse nad Labem hned, jak se dozvěděla, že je u ní podezření na tuberkulózu a bude nutné ji převézt do Prahy. 

Možných komplikací či samotné nemoci se lekla žena, která pochází z Ukrajiny. Poznáte ji? 

"Žena utekla z čekárny, když se dozvěděla o podezření na tuberkulózu a o nutném převozu do nemocnice v Praze," potvrdila tisková mluvčí policie Eva Kropáčová. Díky návštěvě nemocnice v Brandýse nad Labem policie ví i to, jak se nemocná žena jmenuje. Její jméno je Maria Pozharun.

Protože je u ženy podezření na  vysoce nakažlivou infekční tuberkulózu, je nutné ji převézt do nemocnice a potvrdit nebo vyvrátit diagnózu. Kdyby se podezření potvrdilo, byla by nutná okamžitá hospitalizace na infekčním oddělení.

Jak žena vypadá? 

Měří přibližně 165 centimetrů a její postava je štíhlá. Má dlouhé odbarvené blond vlasy a její čeština není perfektní. Když opouštěla nemocnici, měla na sobě černý kabát ke kolenům, černé upnuté kalhoty, pletenou delší šálu bílo-stříbrné barvy a černé kozačky s čepicí stejné barvy a bambulí. Přes rameno měla modrou kabelku. Pokud ji poznáváte, neváhejte a kontaktuje policii na lince 158.

Tuberkulóza

Tuberkulóza je přenosná kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem s nemocným. Náchylnější k onemocnění jsou lidé se sníženou imunitou, s malou tělesnou hmotností, diabetici nebo HIV pozitivní. Většina nakažených prodělává plicní formu tuberkulózy s bolestí na hrudi, nočním pocením, horečkami a vykašláváním. Klasický příznak tuberkulózy, jakým je vykašlávání krve, se vyskytuje až v pozdních stadiích nemoci. V menší míře napadá tuberkulóza kosti, trávicí soustavu, mízní uzliny.