Hasiči museli zachraňovat koně

Neobvyklý zásah hasičů si vyžádala hnědá kobylka
 

Kuriózní zásah čekal berounské hasiče, kteří museli v těžko přístupném terénu zachraňovat koně. Naštěstí mají speciální techniku, díky které se to povedlo.

Hasiči neřeší jen požáry, ačkoliv si to často myslíme. Popravdě jsou zásahy u požárů těmi méně běžnými, daleko častěji musejí vyjíždět k autonehodám, aby například vystříhali řidiče ze zničeného auta. Ve středu 14. prosince však hasiče čekal velmi neobvyklý zásah. 

Věděli jste, že koně spí jen krátce, avšak několikrát denně? Za den mohou naspat od několika minut až po pár hodin. Spí na intervaly dlouhé jen asi 15 minut a zvládají to nejčastěji vestoje.

Berounští hasiči vyjeli k záchraně zalehnutého koně do obce Loděnice. "Jednalo se o kobylu ve venkovním boxu. Ležela na boku a byla neschopná pohybu," vysvětlil Pavel Šimek. Místo události nebylo přístupné těžkou technikou. 

Hasiči byli proto nakonec nuceni použít lezecké vybavení a zásah provést ručně! Záchrany se účastnila i veterinářka, která hasičům pomáhala. Na její odbornou radu nechali koně déle zavěšeného, aby si opět nelehl. Hasičům při těchto zásazích pomáhá speciální záchranná síť určená k záchraně koní a dalších velkých zvířat.