Podívejte, jak se zachraňuje člověk z ledového rybníka. Zvládli byste to?

Zvládli byste zachránu probořeného?
 

Jedním z klasických zimních zásahů, jenž dá hasičům pořádně zabrat, je vytahování promrzlého člověka, který se probořil přes příliš tenký led do ledové vody. Situace může být dost nebezpečná, zejména když se osoba dostane pod led.

Teoreticky by se daly triky hasičů přenést i do situace, kdy se vy sami ocitnete vedle člověka, který spadne do ledového jezera. Co zkusit udělat poté, co zavoláte hasiče?

Ledové počasí umožnilo kutnohorským hasičům trénovat záchranu osoby z ledu. Vyzkoušeli si to na rybníku Zemánek kousek od Čáslavi. "Ideální podmínky dovolily hasičům vyzkoušet si všemožné způsoby, jak dostat z ledové vody osobu, pod kterou se probořil led," vysvětlil tiskový mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. Teorii hasiči převedli do praxe v pátek 13. ledna, nedali na pověry a záchranná akce se jim vydařila. 

Záchrana člověka probořeného do ledu není legrace, jde o čas.

Hasiči si vyzkoušeli při zachraňování hned několik různých technických prostředků k záchraně. "Vyzkoušeli jsme nastavovací žebřík, který pomůže dostat se ze břehu k tonoucímu, a samozřejmě jsme pak vytáhli našeho kolegu bezpečně na břeh. V rámci tréninku jsme si vyzkoušeli i poskytnutí první pomoci zachraňované osobě," popsal průběh cvičení  Ladislav Holomčík.

Co se požívá k záchraně?

  • Žebřík je idálním nástrojem, jak někoho vytáhnout z vody ze břehu. Pokud je na místě víc lidí, jde o poměrně bezpečný způsob, protože mohou žebřík držet tak, aby se nesesunul do vody.
  • Nafukovací člun klouže i po ledu a v případě proboření do vody, zůstává záchranná posádka v suchu.
  • Lana s prázdným kanystrem se mohou hodit jako bojka topícímu se a pak jej lze přitáhnout ke břehu.