POŽÁR V BRDECH: Shořelo vzácné vřesoviště

Přesně v těchto místech dnes hoří.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Bývalým vojenským areálem Brdy se rychle šířil obrovský požár. Hořelo v jedné z turisty vyhledávaných lokalit přesto, že jde o zakonzervované území, kde by se lidé pohybovat neměli. Desítky hasičů hodiny krotily požár až potom, co se rozšířil na tři hektary a zničil vzácné vřesoviště.

V bývalém vojenském prostoru Brdy začalo hořet v úterý dopoledne, konkrétně jde o prostor Jordánu. Požár zachvátil celý hektar, než si vůbec někdo všiml, co se děje. Rozšířil se však až na tři hektary, než se podařilo oheň dostat pod kontrolu. 

"Zasahovalo patnáct jednotek hasičů, pomáhal jim i vrtulník. Požár se rozšířil na tři hektary," potvrdil mluvčí hasičů Petr Svoboda. Na místě se nepohybovali žádní lidé přesto, že část Jordánu je turisty vyhledávaná. Zejména "Houpák" a okolí bunkrů. Výbuch munice naštěstí nenastal.

Vojenský prostor vznikl usnesením vlády Československé republiky v roce 1926, od roku 1950 bylo místo vojenským újezdem. Na jeho území bylo šest cílových ploch – Tok, Jordán, Brda, Padrť, Bahna a Kolvín. Tři posledně jmenované byly v poslední době zakonzervované a nevyužívané. Zákaz vstupu se zmírnil až v roce 2007, kdy byly v omezeném rozsahu zpřístupněny malé části na okrajích.

"Naštěstí na místě zasahovali i vojenští hasiči, kteří oblast dobře znají, vědí tedy, kde jsou rizikové oblasti, a to celému zásahu dost pomohlo," potvrdil Petr Svoboda. "Nyní je požár pod kontrolou hasičů, ale zatím stále není jisté, co požár mohlo způsobit," dodal tiskový mluvčí hasičů. 

Co bylo zničeno?

V lokalitě dopadových ploch zrušeného prostoru Brdy vzniklo odlesněním a dlouhodobým působením požárů a narušením půdy vzácné vřesoviště, kterému nevadí řízené vypalování, jenže je velký rozdíl mezi řízeným vypalováním a neřízeným požárem. "Hasičům se dnes naštěstí podařilo včas zasáhnout a oheň se nerozšířil do lesa,“ vysvětlil vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Zásah hasičů byl velmi komplikovaný zejména proto, že areál je daleko od civilizace s nedostatkem vody pro hašení a s velkým množstvím uschlých rostlin.