Kostelec nemá dostatek učeben pro děti: Neuvěříte, kde mají vzniknout nové

V Kostelci by měly vzniknout nové učebny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velký problém dělá vrásky černokostelecké radnici. Stále se jim nedaří vyřešit kapacitu škol a odborných učeben. Nová idea by ovšem vše mohla změnit. S jakou myšlenkou si vedení města pohrává?

Trablům s nedostatkem školních kapacit by v Kostelci nad Černými lesy mohlo odzvonit. Hned čtyři nové třídy získá město už v září, kdy by měla být hotová kontejnerová škola. "Tento problém vyřeší výstavba modulární školy v areálu ZŠ, kde vznikne kapacita pro 120 dětí s možností jejího rozšíření až na 240 dětí," popisuje řešení situace místostarosta města Jan Černý.

Kde město získá odborné učebny?

Řešením by mohla být budova bývalého mlýna. Ano, čtete správně, právě tady by mohly v budoucnu vzniknout. "Pomocí rekonstrukce mlýna chceme řešit lepší výuku a chybějící nebo nedostatečnou kapacitu odborných učeben," vysvětluje Černý vizi radnice. 

Cílem všech projektů týkajících se školství není jen pokrýt kapacitu, ale tedy také poskytnout kvalitnější vzdělání pro černokostelecké děti. "Plánujeme odborné učebny pro fyziku, jazyky, informační technologie a také multimédia." 

Kostelec nejspíš konečně vyřešil otázku, co se stane s opuštěným areálem bývalé nemocnice, který se rozkládá na jihovýchodním okraji města. Vzniknout by zde měla poliklinika, nové byty a také dům pro seniory. 

Projekt byl předložen k spolufinancování do integrovaného regionálního operačního programu IROP - Zvýšení kvality dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení a do programu ITI Zlepšení kvality vzdělávání v oblasti základního školství.

"Spoluúčast v případě úspěšného přidělení dotace z fondů Evropské unie bude hradit město Kostelec nad Černými lesy ve spolupráci se všemi obcemi školského obvodu. Rozpočtované výdaje na realizaci projektu jsou zhruba 50 milionů korun," řekl nám Jan Černý k otázce financování. 

 

Happy end? Ale kdeže…

Realizace výstavby kontejnerových tříd a vybudování odborných učeben bohužel pro město není jediným problémem, který se musí co nejdříve řešit. V Kostelci nad Černými lesy totiž stále chybí také pořádná tělocvična. 

"Děti buď cvičí v původní tělocvičně, nebo v multifunkční hale TJ Tatran, která je v přijatelné blízkosti školy. V ní bylo vybudováno venkovní hřiště s umělou trávou a město chystá projekt dalšího multifunkčního hřiště. Toto hřiště by mohla využívat i škola. Konečné nové řešení tělocvičny je plánováno po dokončení stávajích projektů." 

Kontejnerové přístavby fungují na pricipu jakési stavebnice, mají vlastní šatny i sociální zázemí. Zatím je to asi nejlepší nápad, jak řešit nedostatečnou kapacitu školských zařízení.

Co se ještě v Kostelci děje?

V následujících letech by mělo dojít ke vzniku několika menších rybníků v této lokalitě. Myslí se především na zadržení vody v krajině, což by mělo pomoci místům, které mají problémy s povodněmi. 

Rybníky by ovšem měly také celkově zatraktivnit údolí pod městem, a to nejen pro místní, ale primárně pro turisty, což je samozřejmě s výhledem na letní měsíce. "Mohly by dobře sloužit ke koupání a otužování v horku. Vzhledem k tomu, že rybníky budou v lesích, dá se očekávat, že voda bude nejen studená, ale také relativně čistá. Právě nižší teplota vody zamezuje tvorbě sinic," dodal Černý.