Operace Anthropoid: Jak to bylo s Gabčíkovým samopalem a varoval někdo Heydricha?

Program začíná od pátku! Nenechte si to ujít.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolem atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je stále řada otázek a spekulací. Proč měly na místě zůstat některé důkazy, jak to bylo s projíždějící tramvají a co zbraně československých parašutistů? 27. května si připomeneme 75. výročí události. 

Likvidace Reinharda Heydricha byla bezesporu největším úspěchem odboje proti nacistickému nepříteli. Důvodů si tento čin připomínat je mnoho. Jedním z nich je i fakt, že člověk má tendence zapomínat. I proto si Dopravní podnik ve spolupráci s městskou částí Praha 8 připravil na 26. a 27. května zábavný a zároveň také poučný program.

"Po 75 letech chceme uctít hrdinský čin obou výsadkářů i jejich podporovatelů z řad domácího obyvatelstva, z nichž řada za svou pomoc zaplatila životem svým i svých blízkých," vysvětluje na svých stránkách Dopravní podnik města Prahy. Určitě je na co se těšit.

Přijďte se podívat v pátek a sobotu 26. a 27. května. Podívejte se proklikem na pozvánku a podrobný program akce. 

Vrcholem programu bude velká rekonstrukce vojenského útoku na Heydricha, která proběhne 27. května symbolicky v přesný čas, tedy v 10:25. Aby diváci dobře rozuměli, co se před nimi odehrává, akci okomentuje badatel a specialista na československý odboj za II. světové války Jiří Padevět.

Ačkoli se rekonstrukce uskuteční ve správném čase, nemůže se uskutečnit na stejném místě jako v roce 1942. Zatáčka, která byla zásadním bodem celé strategie, protože v tom místě muselo protektorovo auto výrazně zpomalit, je dnes bohužel nepoužitelná.

"Vzhledem k tomu, že původní zatáčka v Kobylisích, v níž k vojenskému útoku proti Heydrichovi došlo, již od osmdesátých let 20. století neexistuje v souvislosti s výstavbou mimoúrovňové křižovatky Vychovatelna, rozhodli jsme se uskutečnit rekonstrukci činu v zatáčce u tramvajové zastávky U kříže. Ta se té původní dispozičně podobá," vysvětluje výběr místa zástupce starosty městské části Praha 8 Radomír Nepil. 

Dobové tramvaje

Dopravní podnik dodá na akci dvě dobové tramvaje, které dodají rekonstrukci na autenticitě. Bude se jednat o motorové vozy z roku 1932 a vlečný vůz z roku 1908 s dobovým zatemněním oken proti leteckým útokům. 

Důkazy, které měly zůstat na místě? Rozkazy z Londýna, že by měli parašutisté něco nechat na místě, jako nesmysl? Omyl, je za tím logika. Šlo o bombu bez roznětky a také samopal. Z obou těchto věcí mělo být zřejmé, že jde o britskou výrobu. Doufalo se, že to zmírní odvetu nacistů proti domácímu odboji. 

Spekulace o samopalu Sten

Jde o otázku, kterou si pravděpodobně už nikdy s naprostou jistotou nezodpovíme. Nejznámější vysvětlení je, že Gabčík nemohl vystřelit, protože samopal Sten selhal a náboj se v něm vzpříčil. Což by odpovídalo nálezu odhozené zbraně se vzpříčeným nábojem v nábojové komoře.

Nejspíš nejméně věrohodná teorie pak tvrdí, že Gabčík nechtěl střílet, protože kolem projížděla tramvaj a on se bál, že by mohl někoho zranit. Jiná zase vysvětluje, že běžným postupem, jak zaútočit na automobil, je nejdříve hodit trhavinu a teprve potom střílet. Teorie jdou ještě dál a některé z nich tvrdí, že někdo z lidí kolem zakřičel: "Pozor, atentátníci," a na ten popud dal Heydrich auto zastavit.