Bude z Kutné Hory velké staveniště? Uzavírky a omezení neberou konce

Kutná Hora bude v létě jedním velkým staveništěm
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už několik měsíců si obyvatelé Kutné Hory stěžují na velké dopravní problémy ve městě. Lépe nebude ani v létě, stavební práce nejen probíhají, ale chystají se další. Kde se bude kopat a opět se tak zkomplikuje provoz?

Momentálně způsobuje v Kutné Hoře řidičům největší problémy oprava ulice Československých legionářů, která je mezi místními známa spíše jako "Nová silnice". Plynulost provozu je tu zajištěna regulací a světelnou signalizací, ovšem víte, jak to v reálu funguje. Průjezdnost je dost komplikovaná a za volantem tečou nervy. 

Bude to ještě složitější

Bohuželřidiče nečeká úleva ani v létě. Začátkem července se totiž chystá úplná uzavírka Kremnické ulice, kde se doteď projíždělo alespoň s regulací semaforů. "Pěší provoz se bude realizovat po provizorním chodníku, jako tomu bylo doteď. Předpokládaný konec veškerých stavebních prací je stanoven na 30. 9. 2017," potvrdil nám informaci mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař. 

Oprav se dočkají i povrchy silnic Vítězná a Masarykova. Zahájení prací je v tomto případě naplánovano na 10. července a opravy by měly zabrat minimálně tři měsíce. "Dopravně inženýrské opatření ještě není stanovené, ale předpokládají se čtyři etapy s částečnými uzavírkami," uvedla Nina Ledvinová z Ředitelství silnic a dálnic.

Kopat se bude i v centru?
Důvodem je plánované rozšíření parkovacích míst. Jsou navržena na Havlíčkově náměstí a také na Jánském náměstí či Palackého náměstí. Na prvních dvou jmenovaných by to stálo asi 5 metrů z pruhu trávníku, který by se odkrojil podél silnice, aby se z podélných parkovacích míst stala kolmá a šikmá.

"V současné době v těchto ulicích provádějí opravy inženýrských sítí jejich správci a my opravíme následně konstrukční vrstvy dle zpracované projektové dokumentace."

Momentálně probíhá i uzavírka mostu na silnici I/2 mezi ulicemi Vítězná a Novodvorská, která je stanovena až do 31. 12. 2018. "Naší snahou je postup prací co nejvíce zefektivnit a zprovoznit nový most ještě před tímto termínem, který sám o sobě je již zkrácen oproti smlouvě o dílo," dodala Ledvinová. 

Obyvatelé už se však v Kutné Hoře začínají bouřit. Nedokážou se smířit s faktem, že ve městě pomalu není ulice, kde by se nekopalo a byla normálně průjezdná. "Není to tak dávno, kdy byla celá Masarykova opravena. Děláním se práce množí," uvedl ironicky Miroslav Gotz.

"Takže kolem Barbory si dva měsíce neškrtneme, Masarykova opět téměř neprůjezdná. Ještě by to chtělo uzavřít nějaký kruháč, aby byla ještě větší sranda. Kdyby to alespoň stihli v průběhu prázdnin, ale oni se se vším brblají tak dlouho. U Voršilek je to katastrofa, stačí, když se na zelené z jednoho směru zasekne v cestě náklaďák a pak se nestihne odjet ze zúžení a z druhého směru vyjedou dva řidiči. Minulý týden to byla zábava na půl hodiny," popsala situaci ve městě Jana Horníčková.

Ono se holt nadarmo neříká, že se léto pozná podle toho, že venku začínají stavební práce. Někde je jich méně, někde více. Bohužel silnice se opravovat musí a je jasné, že to někdy bude k nelibosti řidičů a obyvatel.