Nymburk řeší problémy s plevelem po svém. Jak s ním zatočí?

Hubit plevel jde i ekologickou cestou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Blíží se zákaz používání herbicidů a to je samozřejmě problém pro mnoho měst a obcí. Nymburk je ale už na novou vyhlášku připraven. Bude nový způsob hubení všudypřítomného plevele šetrnější vůči přírodě, nebo naopak dostane zabrat?

Herbicidní prostředky jsou Evropskou unií čím dál více limitované, kompletně by jim mělo odzvonit do dvou let. Chemické cesty ale samozřejmě nejsou jediné, které lze pro hubení plevele, kterého je momentálně všude hodně, využít. 

Město Nymburk pracuje v tomto případě komplexně a tamní technické služby jsou již na blížící se zákaz připraveny. Využít chtějí ekologický horkovodní systém WAP, který je tak nyní hlavní plánovanou položkou investic města.

Jak systém WAP funguje?

Největší předností tohoto systému je fakt, že je možné ho využít také k čištění dešťových vpustí nebo autobusových zastávek a dalšího městského mobiliáře. Jedná se v reálu o mechanické čištění pomocí hadice s tryskou a výměnnými hlavami, stroj s nádrží je na přívesném vozíku. 

Technická data systému WAP

  • pohon: benzín, eletrostartér
  • ohřev: nafta
  • provozní tlak pro likvidaci plevele: 0 - 2 bary, pro čistění až 50 barů
  • teploty vody: až 98 °C
  • objem nádrže: 1 000 l
  • hmotnost: 310 kg

"Ekologická likvidace plevele horkou vodou v rámci uvolněné energie zničí buněčnou strukturu rostliny a při pravidelném ošetření pronikne hluboku do kořenů a odstraní dlouhodobě plevel," popsal nám funkci systému ředitel TS Nymburk Martin Netolický. 

"Uvedený systém jsme se rozhodli koupit po dlouhém zvažování hlavně pro jeho finanční náročnost, která činí 397 000 Kč bez DPH."

Zvelebit se má i zázemí

Technické služby Nymburk momentálně disponují hned 68 zaměstnanci a ti jednoduše nemají odpovídající prostředí v rámci sídla organizace v ulici V Zahrádkách. Sice jsou k dispozici standardní sprchy, záchody a sociální zařízení obecně, ovšem kapacitně je to problém. 

Využít by se do budoucna mělo volné podkroví současné budovy pro vybudování šaten, sprch a jídelny. Hlavním důvodem je soustředění dělnických profesí na jedno místo s ohledem na vnitřní kontrolu a zároveň vytvoření podmínek na úrovni.

"Během polední pauzy by tu měli mít zaměstnanci možnost se najíst, odpočinout si a trávit zde čas," vysvětlil Netolický. Na nové zázemí se mohou těšit na přelomu roku, ovšem vše bude záležet na tom, zda budou k dispozici finance.

Využít by se mohla i vedlejší žlutá budova, která nabízí další významný prostor. V tomto případě jde ale o hudbu budoucnosti. "Počítáme s rekonstrukcí, ale vše je nyní ve fázi projektové dokumentace. Následně si vyčíslíme cenu a využijeme dotace od města. Sami ovšem k podobným rekonstrucím také přispíváme ze svého," dodal Martin Netolický.