Další utopený člověk! Čísla jsou hrozivá, proč lidé umírají?

Podle obecně prospěšné společnosti Dětství bez úrazů každé druhé utonutí, kdy dítě zůstává pod vodou delší dobu a ztratí vědomí, končí jeho smrtí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Statistiky jsou hrozivé. Případů utonutí stále přibývá. Ročně tímto způsobem zemře přes dvě stovky lidí. Podle záchranářů je nejčastější příčinou alkohol. Teď se stala řeka osudnou i muži, kterého našli při pátrací akci na Kutnohorsku. Řeka Sázava usmrtila šestatřicetiletého muže z Benešovska.

Kriminalisté zatím nemají mnoho informací. Z prvotního šetření vyplývá, že byl muž naposledy viděn se svým kamarádem v obci Tichonice u Kácova. Poté nedorazil několik dní domů. Rodině ani známým se neozval. "Pátrání po pohřešovaném bylo odvoláno poté, co byl nalezen utonulý v řece Sázavě. Příčinu smrti by měla pomoci objasnit nařízená soudní pitva," vysvětlila Veronika Čermáková, mluvčí benešovské státní policie.

Malý chlapec zmizel pod hladinou

O život před pár dny přišel i pětiletý chlapec v rekreační lokalitě Žlíbek, poblíž Nahorub na Benešovsku. Do akce se zapojili hasiči, policie s vrtulníkem i člun vodní záchranné služby. Žlíbek totiž leží na břehu Mastníku, pravostranného přítoku Vltavy na Slapské přehradě.

V Česku za posledních deset let (2006-2016) utonulo 91 dětí do 14 let. Spolu s dospívajícími do 19 let je to 166 obětí. Riziko stoupá o prázdninách, kdy jsou děti často bez dozoru.

"Na místě pátrali hasiči ze Sedlčan, Benešova, Osečan, Neveklova a Kosovy Hory," potvrdil Ladislav Holomčík, mluvčí HZS Středočeského kraje. Bohužel bez šťastného konce, dítě se podařilo najít až po pár hodinách. Nepomohla ani resuscitace a pětiletý chlapec zemřel. 

V jezeře se topila žena, museli ji oživovat

Třetí případ měl šťastný konec. V jezeře ve Lhotě u Prahy se v neděli odpoledne topila žena. Zásah byl velmi rychlý a deset minut po nahlášení události už se podařilo ženu z vody vytáhnout ven. "Hasiči při příjezdu ženu dostali z vody a do příjezdu záchranné služby ji resuscitovali. Později jim záchranáři s resuscitací pomáhali. Oživování nakonec bylo úspěšné," řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Žena byla převezena do mělnické nemocnice. 

Příčiny utonutí

Často se stává, že plavec přecení své síly nebo může chytit křeč. Záchranáři radí zachovat klid, což není vždy jednoduché. Křeč ale opravdu můžete odehnat sami bez zbytečné paniky. Musíte jen držet hlavu nad hladinou a opatrně propínat postižený sval, dokud bolest neodezní.

Nebezpečí hrozí i při skocích do vody. A to hlavně v místech, které neznáme tak dobře. Hrozí těžké poranění páteře, které se stalo osudným už mnoha lidem. V lepším případě skončili skokani na vozíku. Záchranáři takové případy řeší každý rok. 

Co se týče dětí, ty bychom samozřejmě neměli nechávat bez dozoru. Nikdy! A nejen pokud jdou do hloubky, nebezpečí jim hrozí i na mělčině. Velký pozor na děti by si ale rodiče měli dát i u zahradních bazénů. 

Pamatujte, že pod vlivem alkoholu byste se měli vodě vyhnout zcela. Dotyční v takovém případě mohou dostat pokutu od Státní plavební správy, která vodáky kontroluje společně s policií. "Takové osobě může být uložena pokuta až do výše 100 tisíc korun a musí absolvovat celé přestupkové řízení," popsala ředitelka správy Klára Němcová.