Vykradená auta, domy i zmizelá svíčková. Kutnohorsko hlásí nárůst kriminality

Ilustrační fotografie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Policejní jednotky na Kutnohorsku v posledních dnech nemají ani chvíli klidu. Musí totiž řešit mnoho prohřešků i trestných činů. Kuriózní bylo především vykradení automobilu v době, kdy v něm spali jeho majitelé. Co se ještě dalšího v tomto regionu stalo?

Kutnohorští policisté museli v posledních dnech řešit hned dvě krádeže věcí z osobních vozidel. Zloděj dokázal skvěle využit momentu, kdy v odemčených vozech spali lidé. "Došlo k tomu v brzkých ranních hodinách v ulici Grunetecká v Kutné Hoře, kde byla vozidla zaparkována," vysvětlila policejní mluvčí Vendulka Marečková.

Z prvního odemčeného vozdu WV Transporter zloděj ukradl koženou dámskou kabelku společně s osobními doklady, platební kartou, peněženkou s hotovostí a dalšími věcmi. Způsobená škoda přesahuje 18 tisíc korun. Ve druhém případě pak zloděj "zařídil" škodu o 7 tisíc nižší, když si z neuzamčeného Fiatu Brava odnesl mobilní telefon.

Pachatelé nejen kradou, ale také ničí

Zaparkovaná auta se ne vždy stanou pouze terčem krádeží. V posledních dnech totiž hned ve třech případech museli policisté řešit přečiny v podobě poškození vozidla. V prvním případě se jednalo o vůz Citroen C5, kde pachatel promáčkl přední kapotu a v lokalitě ulice Hloušecká tak majiteli způsobil škodu okolo 15 tisíc korun.

Další lump si vybral jako terč zaparkovaný Saab v ulici 17. listopadu. "Automobil měl rozbité zpětné zrcátko, odřený lak a promáčklinu na kapotě, škoda byla vyčíslena na 5 500 Kč," uvedla Vendulka Marečková. Nehezky se neznámý vandal zachoval i v obci Rataje nad Sázavou. Způsobil totiž značnou škodu kolem deseti tisíc korun majiteli vozu Opel Corsa, kterému promáčkl na čtyřech místech střechu.

Policisté řeší i vloupačky

Tou nejvýznamnější událostí však bylo násilné vniknutí do skladu jedné firmy přímo v Kutné Hoře. Během něj se pachateli podařilo odcizit pánské jízdní kolo, sportovní obuv, batoh, dámské bowlingové boty, cestovní kufr na kolečkách a dokonce z pultového mrazáku dva kusy originál zabalené hovězí svíčkové. Škoda v tomto případě přesahuje 60 tisíc korun.

Vloupačky se v posledních dnech nevyhnuly ani rodinným domům. Kutnohorští policisté museli řešit případ vniknutí do domu na Kaňce. "U objektu byla rozbitá okna. Někdo vnikl dovnitř, vše prohledal a odnesl si notebook. Celková škoda přesahuje 16 tisíc korun," doplnila Marečková.

V každém případě platí, že by si především majitelé aut měli dávat větší pozor. Uzamknutí vozu a parkování na co nejvíce veřejném místě by měla být základní prevence proti podobným krádežím. Policistům v těchto případech mohou pomoci nejen městské kamery, ale také jakékoliv agresivní snahy dostat se do vozu.