Středočeský kraj připravuje školy na útok ozbrojenců

Američtí studenti už jsou proškoleni, teď je řada na nás
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolikrát jste už odváděli své děti do školy se strachem, že se ztratí nebo že se mu něco stane? A to i přes veškerá preventivní opatření. Teď se školy a prevence zaměří na zcela něco jiného, než je například šikana. Středočeský kraj chce připravit učitele i žáky na možný útok ozbrojeného pachatele. 

Zatímco v Americe nejsou katastrofické scénáře na středních školách ničím nečekaným, v České republice se s ozbrojencem či útokem na studenty naštěstí nesetkáváme. Teď se ale na českých školách provádí bezpečnostní audit, na který na podzim naváže nácvik správného postupu při krizových situacích. 

Připravenost je základ úspěchu

Hlavním cílem je proškolit do budoucna nejen učitele, ale i žáky. Školení bude probíhat na všech ústavech zřizovaných krajem. "Vytvářejí se přesné postupy pro školy pro případ šíleného střelce. Chceme mít znalý personál škol i studenty," uvedl náměstek krajské hejtmanky pro bezpečnost Vít Rakušan. Během auditu by se mělo zabezpečit šest až osm škol.

Situace na amerických středních školách často připomíná válečné pole. Počet ozbrojených přepadení se každoročně zvyšuje. Některé školy už mají dokonce k dispozici neprůstřelné deky. Ty si děti navléknou na záda při utěku před ozbrojencem.

Nácvik se studenty

Studenti by si měli vyzkoušet i nácvik, při kterém se do škol někdo pokusí cíleně proniknout a bude se zjišťovat, kam až se dostane. Jde o takzvaný terénní bezpečnostní audit. "V říjnu školy dostanou výsledky bezpečnostního auditu a během října a listopadu bude ve spolupráci s policií následovat nácvik se studenty a pedagogickým sborem. Budou dána i jasná doporučení, co má každá konkrétní škola zlepšit," dodal Rakušan.

Nově budou vytvořeny i zásahové karty pro policii. V těch bude jasně dané, kde se například studenti při krizové situaci sejdou a jejich další pohyb. Středočeský kraj už se tomuto tématu věnoval, žáci absolvovali několik seminářů. Někteří už tedy vědí, jak postupovat. Impulsem tehdy byla tragická událost ve Žďáru nad Sázavou, kdy se na střední školu dostala duševně nemocná žena a ubodala studenta.