Nová Ves má STÁLE otrávenou vodu. Zůstanou tady na suchu?

Postižená je především část obce Nad Potokem
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Když z kohoutků v Nové Vsi začala téct voda, která byla kontaminovaná mikroby, místní doufali, že se situace rychle vyřeší. Po uzdravení těch lidí, kteří podlehli epidemii zvracení a průjmu, se však nic nezměnilo. Odstřihlo se 20 nelegálních přípojek a vyčistil vodovod. Efekt? Žádný!

Když před třemi týdny začali obyvatelé Nové Vsi zvracet a trpět průjmy, bylo jasné, že když trpí tak velké množství lidí v jedné mini oblasti, něco není v pořádku. Netrvalo dlouho a podezření padlo na vodu, kterou všichni postižení pili. Rozbory potvrdily obavy obyvatel a hygienici vydali opatření: Žádné mytí nádobí, koupání a už vůbec ne pití! Do ulic byly přistaveny cisterny a začalo pátrání po viníkovi. 

Ukázalo se, že někteří lidé v postižené oblasti mají zakázanou přípojku, která propojuje veřejný systém s vodovodem ze studny. Tito lidé byli "odstřiženi" ze systému a to mělo situaci vyřešit. "Celkem nás překvapilo, že se to týkalo dvaceti domů. Ty jsou teď úplně bez vody. Ale líto mi jich není. Vždyť nás všechny ohrozili," komentuje situaci místní Jan Kozák.

"Odpojeny byly všechny nelegální studny, ale těch, které byly propojeny s vodovodním řadem nelegálně, bylo jen pět. Ostatní sice neměly povolení, ale nemohly způsobit nákazu," vysvětlil starosta obce Jiří Melichar. Všem odpojeným navíc hrozí pokuta až 100 tisíc. Jenže to nic nevyřeší. Původce kontaminace totiž stále není znám. 

"Oni teď odebírají vzorky každý den, ale stejně vodu pořád nemůžeme pít," vysvětluje Jan Kozák přetrvávající situaci. Už proběhlo několik chlorování trubek, ve kterých voda proudí, ale stále marně! Vzorky vody jsou zejména v lokalitě Nad Potokem stále špatné a napít se by znamenalo katastrofu. "Je to prostě strašně divné, jak je možné, že se udělalo úplně všechno a ti mikrobi tam pořád žijí? Vypadá to, že naše obec zůstane na suchu," uzavírá debatu Jan Kozák.