Oprava Pražské ulice začne později. Výsledek ale uspokojí i ty nejnáročnější

Takhle by měla Pražská ulice zanedlouho vypadat.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kolínští se již nemohou dočkat. Nová tvář dlouhodobě zanedbávané Pražské ulice sice nevznikne ze dne na den, ale čekání se vyplatí. Co vše bude spojeno s revitalizací a kdy se plánuje její start?

Slib zněl poměrně jasně, ještě letos měla začít velká revitalizace Pražské ulice v Kolíně. Má z ní vzniknout vstupní brána do města, přičemž momentálně je spíše ostudou než pýchou. Blíží se ovšem měsíc září a zatím se nic měnit nezačalo.

Revitalizace Pražské ulice od světelné křižovatky Modrý bod směrem k náměstí Republiky by měla začít na podzim, očekává se, že v říjnu.

Město ale postupuje s rozumem, mohlo se sice začít už během léta, ovšem nakonec se s ohledem na mnoho objížděk ve městě začně později. Revitalizace se bude uskutečňovat podle architektonické studie.

"Architektonické práce odstartují po realizaci výběrového řízení, které se nyní připravuje. Dokončení projektu bylo termínově dokončeno před několika dny v souladu s původním termínem," vysvětlil nám místostarosta města Michael Kašpar.

Harmonogram by měl být obecně jasnější po výběrovém řízení, stejně tak dopravně inženýrská opatření, které bude zajišťovat realizační firma.

Pár měsíců neklidu bude stát za to

Samozřejmě je jasné, že podobná revitalizace bude spojená s řadou omezení. “Omezení to samozřejmě bude značné, nicméně za to, co nám tu vznikne na další desítky let, to stojí,” reagoval na možné kritiky Kašpar na svém Facebooku.

Kromě daleko lepšího celkového designu ulice se podle kolínské radnice také zlepší parkování v lokalitě. Mluví se o tom, že by ze současných 21 míst mělo postupně vzniknout dalších 18 a v reálu po ukončení revitalizace by jich tak mělo být takřka 40. Součástí bude také cykloinfrastruktura.

Pražská je v nejhorším stavu

Na různých internetových diskuzích se také řešilo, proč se při revitalizaci nepostupovalo systematicky. "Proč se nepokračuje od nádraží ulicí Kutnohorskou, Politických vězňů a poté Pražskou až na křižovatku u Modrého bodu?" zeptal na Facebooku Vladimír Fischer.

Vysvětlení Kašpara bylo celkem jednoduché. "Povrch v Pražské ulici, včetně kanalizace, je v nejhorším stavu, to je hlavní důvod," vysvětlil místostarosta Kolína s tím, že pak přijdou na řadu zmiňované ulice Politických vězňů a Kutnohorská. Hotovo by celkově mělo být během 2-3 let. V rámci ulice Dukelských hrdinů má být hotovo kompletně včetně kanalizace.