Malínští dostali propustku z vězení. Lávka je opět propojí s Kutnou Horou

Takhle to vypadalo během stavění lávky.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už tomu možná ani nikdo nevěřil, ale sen se nakonec stal skutečností. Co dlouhodobě brzdilo výstavbu nezbytně nutné lávky a jak se doposud museli Malínští dostávat do Kutné Hory?

Lávka v Malíně v místě zbouraného silničního nadjezdu konečně stojí, díky čemuž spadl kámen ze srdce nejen kutnohorské radnici, ale také obyvatelům vesnice. Umístěna je ve výšce osmi metrů nad zemí. Lidé ji budou moci využívat okamžitě potom, co budou dokonečny výstupy, přičemž by se tak mělo stát na konci tohoto pracovního týdne.

Bojovalo se o ni opravdu dlouho

Původne se přemýšlelo nad tím, že se bude realizovat stavba přechodu přes koleje do oblasti perónu, nicméně nápad nakonec nebyl realizován tímto způsobem. "Rozhodly bezpečnostní důvody," sdělil nám před časem místostarosta Kutné Hory Josef Viktora.

Rozhodlo se tak pro lávku, o které se mluvilo již několik měsíců. Dlouhou dobu ale zabraly diskuze o povoleních a také příprava projektové dokumentace. "Bohužel její realizace nemohla být dříve, vše má zkrátka svůj čas. Jak ale získáme potřebná povolení, pak už vše půjde hladce. Jedná se o takovou skládačku, nic složitého na postavení," vysvětlil nám Viktora.

Lávka je momentálně na inkriminovaném místě již dokončena a od pátku již má sloužit široké veřejnosti. Aktuálně podle všeho na místě stále hlídkuje policie. "Lávka je hotová. A policie už chytá za přecházení přes koleje," uvedla na facebookové diskuzi Jarka Štípková.

Řešení pro pěší se tak konečně našlo a i když vše trvalo dlouho, obyvatelé Malína řešení ocenili. "Konečně nám lávka stojí, sice to trvalo dlouho, ale nakonec jsme se dočkali," uvedla Mirka Stránská v jedné z facebookových diskuzí.

Našly se ale i kritické hlasy, které především reagují na fakt, že lávka je ve velké výšce a není bezbariérová. Na druhou stranu něco podobného by bylo finančně velmi náročné a prodloužila by se kvůli tomu i doba realizace, což je přesně to, čemu se chtělo zamezit.