Česko má svého Ironmana: Dobříšský triatlonista Tománek se stal mistrem světa

Kvůli tomuhle se dělá jakýkoli sport. Podívejte na další fotky, jaká dřina tomu předchází
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Dobříšský triatlonista Jan Tománek získal v americkém Tennessee titul mistra světa na Mistrovství světa v polovičním Ironmanu. Nominační síto bylo v kategorii hendikepovaných velmi tvrdé, o vítězství se totiž utkali jen čtyři nejlepší borci planety. Pro českého borce byl úspěch už jen to, že se na závod dostal. Konečný triumf byl pak něco úžasného.

 

V posledním roce se Tománek specializoval spíše na dlouhé triatlony. Přesto se letos zúčastnil i dalších závodů, například na běžkách dokončil švédský Vasův běh nebo Jizerskou 50, v silniční cyklistice se zase stal vicemistrem České republiky. Od nominace v 70.3. Ironmanu v Lucembursku však veškerou přípravu směřoval k závodu v USA. Jedná se totiž o extrémně dlouhý triatlon (1,9 kilometru plavání, 90 kilometrů cyklistiky a 21,1 kilometrů běhu).

Když ho v roce 2002 srazil nepozorný řidič, projevil se u něj spinální šok a sekundárně ochrnul. Dnes má omezenou funkci trupových svalů a plně plegické dolní končetiny. Je tedy paraplegik, nikdy nebude chodit a pohybuje se pomocí invalidního vozíku. Honza však ukázal vůli a začal se s životem prát. A dělá to dodnes.

Na pokraji sil

Plavecká část proběhla na toku Tennessee v oblasti Chattanooga. Tato řeka je tvořena soustavou přehrad, které ovlivňují její proud. Speciálně pro závod byl zmírněn tak, aby se závodníci po pár metrech neutopili. Po startovním výstřelu z děla borci křižovali řeku ke druhému břehu a poté se plavalo 860 metrů přímo proti proudu.

Tománek patří mezi opravdu silné jedince, přesto byl po plavecké části dost unavený. To se odrazilo v cyklistické části, kterou však nakonec i přes ohromnou terénní náročnost dokončil mezi prvními. Běh pak byl bojem nejen s náročnou tratí, ale i s vlastní hlavou. "Většinou se na poslední disciplínu těším. Možná proto, že je poslední, možná proto, že jsem výrazně rychlejší než nehandicapovaní závodníci," vysvětluje český reprezentant. 

Euforie a štěstí větší než únava

Tentokrát to však bylo přesně naopak. "Na běh jsem se opravdu netěšil. První zhruba kilometr byl rovinatý, poté se mírně sjíždělo k Tennessee River a pak začal kolotoč výjezdů a sjezdů. Strmý, 100 metrů dlouhý výjezd mě hodně prověřil a následný sjezd zase testoval brzdu a obutí předního kola. Trošku více než v dosavadním průběhu jsme si uvědomoval skvělou diváckou kulisu a fandění, což mě ještě více motivovalo k udržení hraničního tempa," vzpomíná dnes už s úsměvem.

O to větší euforie však byla v cíli. Tománek získal první místo ve své kategorii a stal se mistrem světa v 70.3. Ironmanu. "Máte pravdu, tento silná zážitek a emoce vše vykompenzovaly, pocity štěstí z vítězství byly silnější než celková únava a vyčerpanost." Mistrovský dres a trofej světového šampióna převzal na závěrečném ceremoniálu z rukou triatlonových legend Dava Scotta a Marka Allena.