Dotace mohou vyléčit zchátralý mlýn v Liběchově. Fotky řeknou vše!

Některé části Liběchova dochátraly do nezachránitelného stavu
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Starý pětipodlažní mlýn si zaslouží opravu. Nebo si to alespoň myslí skupina milovníků historie. Ti by z budovy rádi měli hezký prostor pro kulturní akce nejen pro obyvatele Liběchova. Podaří se jim to? Záleží na dotacích!

Už více než padesát let je mlýn nevyužívaný. Přitom je dodnes mlýnice v podstatě zachovalá. Jenže desítky let chátrání si vybraly svou daň. Jde přitom jen o jeden z podobně chátrajících, přitom historicky cenných pokladů v Liběchově. Jenže obec je příliš malá a peníze v rozpočtu na opravy zkrátka chybí. 

Mlýn stával na svém místě už od pozdního středověku. Opravdu však rozkvetl až ve třicátých letech dvacátého století. To mu ještě energii dodávala Francisova turbína, která zvládala pohánět nejen mlýn, ale i zásobovat energií nutnou pro osvětlení celé obce. Ta se zatím netočí. 

O mlýn a jeho osud projevil zájem archeolog a biolog Dušan Thurza a jeho partnerka Abigail Rejchrtová Kozlíková. Dvojice koupila areál s velkou mlýnicí, obytnou budovou i dvěma hospodářskými staveními. Jenže snaha je málo, když chybějí finance. Co tedy teď?

Hned od začátku se musely odstranit nánosy z povodní. Velké štěstí má dvojice v tom, že jim pomáhají nadšení dobrovolní brigádníci, kterým rovněž není osud budovy lhostejný. "Všechno stále vyklízíme, můžou za to zejména povodně z roku 2002, kdy voda dosáhla až do prvního patra. Mlýnice zase léta sloužila jako odkladiště komunálního odpadu, kterým byla některá patra naplněna," popisuje stav současný majitel.

Peníze se snaží sbírat jakkoliv. Nedávno například proběhla Aukce fotografií ve prospěch mlýna. 

Dnes je první "vyklízecí" část u konce, dvůr mlýna zanedlouho ovládnou stavbaři. Bude se dělat střecha jedné ze stodol. Do budoucna nadšenci počítají s tím, že areál kompletně otevřou veřejnosti. V mlýně by mělo vzniknout muzeum. Přibudou další exponáty a vznikne tak vlastivědné muzeum Liběchova. "Jsme rádi za cokoliv, co souvisí s historií Liběchova a jeho okolí," pochvaluje si Thurzo fakt, že lidé už dnes nocí nejrůznější předměty. Ty se stanou součástí budoucí sbírky. Tam ale plány nekončí, místa je dost, a tak se počítá i s pořádným kulturním zázemím.

"Majitelé jsou srdcaři, kteří nejsou v rekonstrukcích žádnými nováčky. Má to pro ně hodnotu, a to nás táhne k tomu jim s radostí pomáhat. Investovali své peníze stejně, jako předtím do fary, kam se přestěhovali. Je to skvělé koupit něco, co by jinak čekala zkáza, dát si práci a vidět, že se daří. Je potřeba takovéhle lidi podporovat. Dotace si rozhodně zaslouží," myslí si jeden ze členů dobrovolné brigády. 

Před pár dny přišlo na Den otevřených dveří více než 200 lidí. "Dorazili místní i pamětníci, všichni ti, kteří se o mlýn nějak zajímají," popisuje majitel. "Děkujeme všem za návštěvu a podporu, ať už finanční nebo morální." Cení si prý i rad, nabídek spolupráce nebo právě donesených historických předmětů.