Kolínský drahokam za desítky milionů. Jaká sportovní hala vlastně bude?

Kolínská hala bude stát v Borkách. Podívejte se do naší fotogalerie, jak bude vypadat uvnitř
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Kolíně už léta chybí pořádná sportovní hala a pro radnici tak bylo velkou výzvou splnit většině obyvatel dlouholetý sen. Ten se nyní zdá čím dál více reálnější. Kde by měla nová hala stát a jak moc bude její výstavba finančně náročná?

Otázka sportovní haly se v Kolíně řeší již opravdu dlouho. Již před deseti lety byl zpracován projekt velké multifunkční haly do prostor vodního světa pro 1 000 - 1 500 diváků. Zhruba před dvěma lety nechala podobný záměr radnice posoudit a zjistit investiční a provozní náklady.

"Předpokládám, že v rámci možností bude hala otevřena všem sportům, ale i školám v dopoledních hodinách," sdělil Kašpar využití haly.

"Momentálně se pohybují okolo 200 milionů, a to včetně plánovaného hotelu, samotná realizační cena haly by neměla překročit 55 milionů korun," uvedl místostarosta Kolína Michael Kašpar.

Obecně platí, že některé sporty nemají ve městě adekvátní prostor, mluví se hlavně o florbalu, házené nebo futsalu. Ti ovšem halu pro 1 500 diváků rozhodně nevyužijí, nehledě na to, že její provoz by byl někokolikanásobně dražší a díky tomu by byl dražší i pronájem pro samotné sportovní kluby, což by mohlo znamenat, že nebude využívána a bude zít prázdnotou.

Komu bude hala sloužit?

Primárně by měla sloužit právě sportům, pro které není v Kolíně vhodný prostor. "Chceme sportovcům nabídnout možnost hrát před vlastními diváky, takových je několik stovek a je důležité jim vytvořit odpovídající zázemí," vysvětlil Kašpar a také podotkl, že nejde jen o vrcholový sport, ale také o možnost rekreačního sportu v rámci dětí a mládeže, který může sloužit jako prevence před nedostatkem pohybu nebo obezitou.

Bude primárně basketbalová?

Město vedlo jednání s vedením BC Kolín, neboť vše má spojitost s aktuálně započatou rekonstrukcí Spojů. Ta zahranuje nejen zateplení, ale také renovaci školy samotné a také internátu a haly/tělocvičny. Toto vše samozřejmě přispěje k výrazné modernizaci haly. Město Kolín zároveň tak přislíbilo finanční pomoc. "Jde hlavně o mobilní tribuny, které budou instalovány v hale a měly by zvýšit kapacitu o cca 200 lidí na celkových 800," poznamenal místostarosta města.

Kdy bude hala stát a kde se na to vezme?

V současné době se dokončuje studie a propracovávají se poslední připomínky od samotných sportovců. Následně by se mělo začít projektovat, kompletní projekt a stavební povolení by mělo být hotové v roce 2018, výstavba haly je tak reálná v roce 2019.

Financování nebude rozhodně dalším zadlužováním města. Kolín totiž stále splácí velký dluh a snaží se z něj ukrajovat okolo 80 milionů ročně. V posledních letech se mu velmi daří sbírat dotace. Jelikož vše Kolín řeší právě dotačními tituly, tak si může halu dovolit financovat z vlastních peněz.

Nastává samozřejmě otázka, proč se nepodařilo vyjednat dotaci i na hlavu, nicméně na to měl Kašpar jasnou odpověď. "České republice se bohužel s EU nepodařilo vyjednat dotace na sportovní infrastrukturu. Jediná reálná možnost je tak využití MŠMT, o což se samozřejmě pokusíme. Chceme získat maximální podporu, a to 20 milionů korun," sebevědomě uvedl Michael Kašpar.

Proč zrovna Borky?

Důvod je celkem prostý, jedná o krásné a klidné místo u řeky a je letitým zázemím kolínských sportovců. Je tedy celkem logické, že bude sportovní infrastruktura směřovat právě sem. Doplní se tím oblast atletického, zimního a fotbalového stadionu, též také hřišť na házenou, volejbal a kurtů na tenis.

"Lokalita je skvěle dostupná z centra města, a to jak pro pěší, tak i pro cyklisty. Cyklostezka podél Labe, který je zcela oddělená od komunikace, nabízí maximálně bezpečnost a dovede sportovce přímo k hale," dodal Kašpar.