Nymburk pokračuje v záchraně kaple. Finance na velké finále ale zatím chybí

Usilovně se pracuje a je to vidět. Co se již stihlo a jak vše bude pokračovat?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Do historicky velmi cenné nymburské kaple zatékalo a navíc haprovala také statika. Město se tak rozhodlo zainvestovat a o kapli sv. Jana Nepomuckého se příkladně postarat. Jaké mají s kaplí dlouhodobé plány a kde chtějí sehnat velký obnos na její závěrečnou část?

Město odstartovalo postupné opravy již před čtyřmi lety. Tenkrát se na kapli udělala nová střecha, obnoven byl také plášť budovy a ostění oken. Tehdy začalo město na chátrající kapli reagovat opravdu v poslední chvíli, jelikož trámy už byly na rozpadnutí.

"Trochu to vypadalo, že se nám zřítí před očima, ale naštěstí se zasáhlo a od té doby se na kapli pravidelně pracuje," popisuje Karel Jonák na jedné z facebookových diskuzí.

Stavební práce v lokalitě u kaple sv. Jana Nepomuckého úspěšně pokračují v současné době. Cílem rekonstrukce je obecně především odvlhčení spodní části stavby, čímž jsou myšleny především základy a také navazující zdivo.

Nymburská kaple pochází z roku 1785, v roce 2013 byl obnoven pomyslný plášť budovy, přibyla nová střecha a také ostění oken, do konce listopadu by se mělo zabránit korozi budovy a zajistit statika.

Zajistit je ale třeba také statika v podobě poruch zdiva, probíhají ale také terénní úpravy, které jsou s odvodněním úzce spojeny, jelikož vodu nasměrují do dešťové kanalizace.

"Stavební práce začaly už v září a jsou pod dohledem památkářů, jelikož se jedná o kulturní památku, která je zapsaná v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR a také se nachází v městské památkové zóně Nymburk," vysvětluje starosta Nymburka Pavel Fojtík.

Chybí peníze na finiš

Kapli totiž po odstranění problémů se zatékáním a statikou čeká také nejnáročnější část opravy, která se bude týkat vnitřních prostor objektu. "To bude poslední etapa, kde půjde o obnovy interiéru a propojení s Hálkovým divadlem, pak už bude hotovo, doposud jsme do kaple investovali více než 11 milionů korun," popisuje Fojtík výhledový plán.

Na poslední etapu se ale očekávají vysoké výdaje, které by se měly pohybovat okolo 25 milionů korun. Takovou částku město v rozpočtu k uvolnění nemá, a proto momentálně v době, kdy probíhá stále rekonstrukce exteriéru, prověřuje možnosti dotací. "Zkusíme získat dotace z norských nebo švýcarských fondů," dodává nymburský starosta.

Co se děje v okolí? Kolín na rekonstrukci chrámu ušetří přes 30 milionů

Skvělé zprávy okolo velkolepého projektu revitalizace areálu sv. Bartoloměje hlásí Kolín. Město má konečně schválený výsledek zadávacího řízení a už se pouze čeká, zda se někdo neodvolá v rámci posouzení zadávacího řízení.

Finančně to vypadá, že se půjde nad očekávání. Již jsme avizovali, že Kolín ušetří, ovšem očekávalo se okolo 20 %, ale výsledek je ještě lepší. Nabídka vítězného konsorie je totiž 58,8 milionů korun, projektová cena přitom byla 90 milionů.