POČASÍ: Vytáhněte péřovky, mrznout už bude i přes den

Řidiči mohou mít na silnicích problémy
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Konec listopadu ovládne nízký tlak vzduchu, který s sebou přinese nepříjemné ochlazení. K mrazíkům se postupně přidá silné sněžení doprovázené ranní ledovkou. Teploty se tak v podstatě dostanou do normálu, který k tomuto ročnímu období patří.

Řidiči, kteří se už během neděle rozhodnou sednout za volant, by se měli připravit na silné náledí. Vyšším oblastem se nevyhnou sněhové přeháňky, ty se během večera přemění v trvalé sněžení. Denní teplota nepřekročí jeden stupeň Celsia. V noci klesne až k -3 °C. Znamená to velký obrat, vždyť ještě v sobotu některé meteo stanice ukazovaly i přes deset stupňů.

Běžná listopadová teplota

Pro konec listopadu je to však normální teplota. Vrtochům počasí je tak zřejmě konec. Na začátku týdne sice sněžení zmírní, teploty však budou nadále klesat. Při vyjasnění spadnou k -5 °C. Český hydrometeorologický ústav předpovídá průměrnou denní teplotu kolem nuly. Noční mrazíky budou doprovázet sněžení.

Nízké teploty s námi zůstanou i po zbytek týdne, od čtvrtka se obloha opět zatáhne a dokonce i v nižších polohách se objeví sněžení také v průběhu dne. Měsíční předpověď počasí není nijak optimistická. Až do Vánoc mají být venkovní teploty podprůměrné. 

Kolem Štědrého dne by se však mělo oteplovat a reálně nám tedy opět hrozí Vánoce na blátě. Řeč je samozřejmě "jen" o nižších polohách. Co se týká hor a vyšších poloh, tam by mělo mrznout a sněžit.

Klíčová slova: