Brdy budou přístupnější. Pyrotechnici po pěti letech ukončili likvidaci munice

Po pěti letech skončili pyrotechnici s likvidací munice v CHKO Brdy. Budou nadále platit zákazy vstupu do některých míst?
Zobrazit fotogalerii (29)
 

Pět let trvala povrchová pyrotechnická očista v Chráněné krajinné oblasti Brdy. Likvidace munice otevře další části oblasti a umožní pokračovat ve značení turistických tras a budování naučných stezek i tam, kde to kvůli munici nebylo doposud možné. Víte, kolik munice vojáci našli?

Naše nejmladší Chráněná krajinná oblast Brdy vznikla v lednu 2016. Pyrotechnici ale započali s likvidací munice už v roce 2012, kdy bylo území ještě Vojenským újezdem Brdy. Očista začala na střelnici Kolvín. Denně pyrotechnici prošli a zkontrolovali v rojnici zhruba 15 až 20 hektarů plochy. Na sanaci se podílel 15. ženijní pluk. Pyrotechnický průzkum provedl na území s celkovou plochou 12 703 hektarů.

CHKO Brdy byla vyhlášena v roce 2016. Má rozlohu 345 km2. Maloplošných zvláště chráněných území v CHKO je 5 přírodních rezervací, 3 přírodní památky a 16 evropsky významných lokalit
Chráněná krajinná oblast se rozkládá na území Středočeského a Plzeňského kraje.

Vedle munice se našly i podkovy

Od dubna 2012, kdy byl pyrotechnický průzkum zahájen, bylo nalezeno 9 848 kusů nevybuchlé munice či jiných muničních elementů. Ale munice nebyla pochopitelně jediným nálezem. Tu a tam se našly různé artefakty z dob, kdy se třeba hospodařilo na loukách, takže mezi nálezy jsou různé kovové součástky k zemědělským strojům, ale třeba i podkovy.

Munice byla různorodá, protože tu cvičila naposledy česká armáda, ale v minulosti i vojáci tehdejší sovětské armády a za války využívala vojenský prostor nacistická německá vojska. V poslední době tu cvičila i spojenecká vojska.

Chráněné území ale nebude ani tak přístupné celé. Kam všude se nesmí a nebude smět vstoupit, jsme psali tady. Armáda oficiálně předá vyčištěnou plochu Vojenským lesům příští rok. Z cest pak postupně zmizí výstražné cedule.

Všude nebude přístup

V Brdech se však ještě nachází různě velké těžko přístupné lokality celkem o rozloze 837,72 ha, v nichž nebylo možné pyrotechnický průzkum provést z důvodu jejich obtížné dostupnosti či neprůchodnosti terénu.

"O postupnou sanaci těchto ploch se postará státní podnik Vojenské lesy a statky, časové rozmezí prací ale není možné zatím stanovit. Je vysoce pravděpodobné, že některá místa, například močály či bahniska, budou nepřístupná trvale," uvedl Jiří Caletka z ministerstva obrany.

Čištění Ralska trvalo deset let

Oproti Brdům třeba pyrotechnická sanace Ralska, jako bývalého vojenského prostoru, trvala deset let. Z nalezené munice dokonce vzniklo v Kuřivodech muzeum. Vytvořil ho ze své kanceláře bývalý pyrotechnik. Nejstarší exponáty pochází z roku 1866, kdy se u Kuřivod střetla pruská a rakouská vojska, nejvíc munice ale zůstalo po působení československé a sovětské armády.

Munici i na Ralsku občas najdou třeba houbaři či lesní dělníci. Podobné to je a bude i v Brdech. A co dělat v případě jejího nálezu? Rozhodně s ní nesmíte manipulovat a okamžitě přivolejte policii na tísňovou linku 158.

Klíčová slova: