Vít Rakušan: Chytrá řešení chceme šířit všude, ostatní musí opisovat

Vít Rakušan chce chytrá kolínská řešení pořádně "provařit" ve sněmovně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Město Kolín se letos stalo podle ankety nejchytřejším městem v republice, v tomto ohledu dokonce pokořil i Prahu. Nyní se bude snažit svoji "inteligenci" propagovat, co nejvíce to půjde. Novopečený člen poslanecké sněmovny Vít Rakušan dokonce s poslankyní Kovářovou chystá seminář. Co vše může punc nejchytřejšího města Kolínu přinést a co již přinesl?

Vůbec první ročník soutěže o nejchytřejší město v rámci projektu Chytrá radnice vyhrál Kolín. Možná to někomu přišlo jako úspěch, který nemá moc hodnoty, nicméně opak je pravdou. Podobný triumf otevřel městu dveře k zajímavým setkáním a uzavíráním spoluprací.

Kolín na soutěži zastupoval místostarosta Michael Kašpar, nicméně Vít Rakušan, jenž je stále starostou, ač je novopečeným poslancem, má nyní unikátní možnost město a jeho chytrá řešení propagovat i ve sněmovně. 

S jakými řešeními vlastně chce Kolín přicházet?
Nepřicházíme jen s řešeními, která jsou efektivní, musí být i efektní. Na to se soustředíme. Chceme, aby byl vidět prokazatelný prospěch pro město. Ocenění, které jsme za svoje nápady dostali, si moc vážíme.

Chcete, aby vaše dítě mohlo bez doprovodu jezdit do školy, zaplatit si oběd ve školní jídelně, koupit si lístek do kina, a přitom s sebou nemuselo nosit hotovost? Stačí chytrá Kolínská klíčenka a podobné trable vyřešíte jednoduše a efektivně.

Jaké jsou další plány v tomto ohledu?
Chceme hlavně pracovat s Kolínskou klíčenkou. Během roku bychom ji rádi rozšířili do všech kolínských škol, připojit by se měli i další partneři. Pokud o to má ale někdo zájem, pak chceme, aby nabídl něco navíc. Třeba v případě knihkupectví slevu, jinde zase výhodnější vstupné.

Jaká další zjednodušení chcete ve městě prosadit?
Hlavně chceme elektronizovat úřední procesy, platby městských poplatků přes platební brány. V rámci parkování zajistit platby bezkontantní kartou. V rámci parkování se již hlásí další soukromí vlastníci parkovišť. To nás samozřejmě těší, naším cílem je mít pokryté celé město stejným systémem.

V jakých dalších lokalitách se počítá s chytrým parkováním?
Hodně blízko je to v rámci autobusového nádraží, připojit chceme i obchodní centrum Futurum. Chytře by se mělo parkovat také na obecním dvoře, radnice ale přemýšlí o parkovišti pod pojišťovnou, což je ulice Na Nábřeží.

Vít Rakušan připravuje s poslankyní a stranickou kolegyní Věrou Kovářovou seminář ve sněmovně, který by se měl věnovat chytrým řešením, spolupořádající institucí pak má být město Kolín.

Když se vrátíme ke klíčence, jak se osvědčila po tak krátké době?
Oceněni jsme vlastně v rámci chytrosti byli hlavně za ni. Osvědčila se hodně, ohlasy byly jen pozitivní. Stále se hlásí noví partneři. Pořád ale držíme jasnou linii - chtějí se přidat - musí poskytnout něco navíc. Stále ale neupadá myšlenka z ní udělat i městskou kartu, případně kartu pro seniory.

Bude stále zdarma?
Ano, první rok tomu tak skutečně je. V dalších letech se pak platí symbolických 9 korun za měsíc používání. Pokud ale děti používají kartu jen jako indikátor zámku na skříňkách ve škole a neplatí s ní, pak je pořád zdarma.

Už od vás někdo opisuje a snaží se být podobně "chytrý"?
Ano, zajímají se. Podobnou městskou aplikaci, jako je “Kolín v mobilu”, mají Říčany, některé pražské části, ale také Kladno. Opisovat se samořejmě smí a v tomto ohledu i musí. My jsme se dostali do zajímavé komunity, která je provázaná atraktivními firmami, a to i ve světě. Nabízejí se nám tak díky tomu další zajímavá chytrá řešení a možné spolupráce, které jiným městům doposud u nás nabízena nebyla.

Jaká třeba?
Nyní se třeba přihlásila univerzita z Brna. Ta chce s námi spolupracovat v oblasti chytrých řešení, motivovat studenty k aplikovanému výzkumu. Jednoduše, aby v diplomové práci přinesli chytré řešení pro dané město. Pokud to řešení bude dobré, tak jsme připraveni ho používat.