Dnes je Boží hod vánoční. Víte, co se opravdu slaví?

S oslavami narození Páně 25. prosince se začalo v Římě, a to od 7. století
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na dnešní den připadá Boží hod vánoční, což je primárně pro křesťany nejdůležitější vánoční den. Oslavuje se totiž během něj narození Ježíše Krista. Jak vlastně vznikl název tohoto svátku a co by se během něj mělo dělat?

Na připomínku příchodu přislíbeného Mesiáše se v kostelích stavějí betlémy, tradiční jsou ale také vánoční hry, které se připravují ve většině případů jako pásmo scén z příběhu o Ježíškově narození a také oblíbených koled.

Jak je to jinde?

Ve Spojených státech amerických se oslava Vánoc soustředí pouze do tohoto dne. Hned po rozbalování dárků začnou Američané společně prostírat a připravovat tradiční oběd. Ten se skládá z nadívané krůty s bramborovou kaší a dalších pochutin.

Začalo se v Římě

S oslavami narození Páně 25. prosince se začalo v Římě, a to od 7. století, kdy se oslava stala součástí liturgie celé západní církve. Východní církev světila od 4. století slavnost Epifanie neboli "slavné zjevení se Božího Syna v těle". Tento svátek je byzantský. Narození Páně připadalo ale až na 6. ledna.

Samotný název "Boží hod" vznikl zřejmě proto, že v tyto dny věřící častěji navštěvovali kostely a přistupovali četněji ke svatému přijímání, tudíž slavili takzvané "duchovní hody". Na jejich stolech se také objevovala hojnost různých pokrmů a každý se mohl najíst do sytosti.

O narození Ježíše ve dvou evengeliích

I když je narození Ježíše Krista bezesporu klíčové pro všechny křestany, tak se o něm píše pouze ve dvou evangeliích, a to Matoušově a Lukášově. První vypráví o mudrcích a jejich darech, druhý pak o dítěti, které je položené do jeslí, a o pastýřích, kteří se mu přišli poklonit poté, co je k tomu vyzval sám anděl.

Co se slaví 2. svátek vánoční?

Druhý svátek vánoční je ve znamení svatého Štěpána, jenž byl jedním z prvních mučedníků. V České republice je tento svátek nazván 2. Svátek vánoční a máme jej spojen s štěpánskou koledou "Koleda koleda Štěpáne…"

Věříci by měli na Boží hod v tichu, klidu a míru rozjímat o příchodu Mesiáše na svět. Dříve byla práce zapovězena v tento den práce. Někde se prý ani nestlala lůžka a pokud v ohništi vyhasl oheň, nikdo se neodvážil k tomu, aby ho znovu rozdělal.

Zajímavosti a pověry o Božím hodu

  • Štěstí má údajně přinášet čerstvě upečený chléb. Podle pověr má spolu s vejci snesenými v tento den kouzelnou moc.
  • Štěstí údajně nese i to, když na Boží hod vystřelíte z pušky přímo na Měsíc.
  • Pokud na Boží hod prší, sucho úrodu poruší, což praví jedna z pranostik.
  • Sledujte, odkud a kdy v tento den vane vítr. Od západu má přinášet mor, od východu pak válku, od půlnoci hlad a od poledne dobrý rok.