Co se chystá v roce 2018? Středočeský kraj chce opravit silnice a investovat do nemocnic

Kladenská nemocnice potřebuje opravy jako sůl
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Opravy silnic a mostů, dostavba nemocnic či pokračující integrace dopravy jsou mezi plány vedení Středočeského kraje na příští rok. Poslední velké projekty v tomto volebním období chystají i města, jejichž vedení čeká na podzim obměna po komunálních volbách. Drobnou personální změnou projde v lednu také krajská rada.

Po rozpadu původní koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů od letošního podzimu řídí hejtmanství ANO a ČSSD s podporou komunistů. Změny v krajské radě ale nejsou u konce. Zastupitelé budou v lednu vybírat náhradníky za Jaroslavu Němcovou, jež se stala ministryní práce a sociálních věcí, a dalšího radního za ANO, který se vzdá mandátu ze zdravotních důvodů. Jeho jméno zatím není známo.

Prioritou prý bude doprava

Kraj se chce podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové soustředit na dopravní stavby a vylepšení dopravní sítě v regionu. Počítá například s výstavbou obchvatu Králova Dvora nebo četnými opravami mostů, mimo jiné v Davli, Benátkách nad Jizerou, Poříčanech, Velvarech či Lysé nad Labem. Do života lidí v Berouně zasáhne rekonstrukce Plzeňské ulice.

Na školách bude pokračovat modernizace učeben, například v Benešově, Rakovníku a Nymburce. Rekonstrukce se dočká nymburské vlastivědné muzeum a začne výstavba depozitáře pro muzeum v Berouně a skladu knih pro Středočeskou vědeckou knihovnu v Kladně.

Pokračovat bude sjednocení středočeského systému s pražskou veřejnou dopravou, na jednu jízdenku budou jezdit lidé z Berounska, Rakovnicka, Příbramska, Nymburska a Kladenska. "Od poloviny roku 2018 bude ve spolupráci s hlavním městem Prahou zahájen provoz multikanálového odbavovacího systému na území pokrytém PID, který umožní lepší dostupnost nákupních míst, a to zejména pro časové jízdní doklady na území Středočeského kraje," uvedla Pokorná Jermanová. Během roku má být podle ní také rozšířeno centrální dispečerské řízení autobusové dopravy.

Nemocnice by neměly přijít zkrátka

Do zdravotnictví chce kraj investovat přes 370 milionů korun, plánuje opravy nebo dostavby nemocničních areálů či nákupy přístrojů. Nákladná bude hlavně dostavba monobloku křídla D4 v příbramské nemocnici, rekonstrukce budovy C2 a patologie v Kladně nebo mladoboleslavské interny. Kraj chce také zvýšit kapacitu domova se zvláštním režimem v Novém Strašecí a opravovat dětské centrum v Choceradech.

Benešov, Kladno a Kolín investují do dopravních terminálů, v Kladně by měla začít proměna centra včetně pěší zóny a oprava střechy zimního stadionu za desítky milionů korun. V Kolíně v příštím roce naplno začne oprava chrámu svatého Bartoloměje zhruba za 70 milionů korun.

Investice a kulturní akce

V investicích pokračují i firmy. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce začátkem roku zahájit výrobu nového SUV Karoq i v Mladé Boleslavi, dosud se vyrábí pouze v Kvasinách na Rychnovsku. Výrobce letecké techniky Aero Vodochody by měl zákazníkům dodat první přestavby letounů L-39C na modernizovanou verzi L-39CW s motorem nové generace tohoto letounu. Dokončení prvních letounů nové generace chystá společnost v roce 2019.

Kraj i města plánují řadu kulturních akcí. Obyvatelé a návštěvníci Kolína se mohou těšit na tradiční festival dechových hudeb Kmochův Kolín, bohatý kulturní program nabídne i Kutná Hora a další města. Středočeský kraj spustí vlastní projekt k výročí 100 let od založení Československa. Chystá řadu připomínkových akcí a vydá při této příležitosti i knihu.