Než vyrazíte na hory: Které areály fungují, kde zavřeli a kam nejlépe na běžky?

Ve Špindlu je jako vždy rušno
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Tuzemské lyžařské areály mají za sebou další poměrně vydařený víkend, i když počasí nabídlo spíš mlhu a zataženou oblohu a obleva v minulém týdnu připravila hory o část sněhu. Tisíce lidí přijely na sjezdovky do Krkonoš, Jeseníků, Krušných hor i na Šumavu. Pro běžkaře jsou stále upraveny desítky kilometrů stop. Lyžování se museli vzdát návštěvníci Beskyd, řada jich sem ale o víkendu vyrazila na pěší túry.

Zasněžování umožnilo zprovoznit většinu sjezdových tratí v Krkonoších a Orlických horách. Například SkiResort Černá hora - Pec nabízí zhruba 37 kilometrů sjezdovek, v sobotu i v neděli měl každý den víc než 9 000 návštěvníků. Ve Špindlerově Mlýně je otevřeno asi 24 kilometrů sjezdovek se 40 až 75 centimetry sněhu. "Návštěvnost se za víkend vyšplhala na 12 500 lyžařů," potvrdil marketingový a obchodní ředitel areálu René Hroneš. Všechny sjezdové tratě jsou otevřené také v Říčkách v Orlických horách.

Mráz podmínkám prospěl

Mrazivá noc na neděli, ve které mohli vlekaři opět spustit výrobu umělého sněhu, vylepšila i podmínky v Jizerských horách. "Sobota byla o něco lepší, ale celkově byla návštěva dobrá," řekl Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje střediska Bedřichov, Severák a Tanvaldský Špičák. Ve sportovním areálu Ještěd v Liberci hodnotí víkend jako průměrný.

Lehce nadprůměrnou návštěvnost hlásí za víkend největší středočeský zimní areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku, naopak středisko v Chotouni u Prahy muselo kvůli oblevě počátkem týdne sjezdovku uzavřít.

Na Šumavě někde snižovala návštěvnost volební sobota. "Za víkend k nám dorazilo přibližně 3 000 návštěvníků. Není to úplně špatná bilance, ale pamatujeme i lepší statistiku," vysvětloval Vojen Smíšek ze Skiareálu Lipno. Stejně jako zde se vrátili k zasněžování také na Zadově. Dostatek sněhu je ve středisku na rakouské straně Šumavy Hochfichtu s více než 20 kilometry upravených sjezdovek. Průměrný byl počet lyžařů na svazích areálu Ski&Bike Špičák, uvedl jeho provozní ředitel Vladimír Kasík.

V Krušných horách je kompletně v provozu například Klínovec, kde leží na více než 12 kilometrech sjezdovek 50 až 100 centimetrů sněhu. Také v Jeseníkách byly o víkendu především v neděli sjezdovky plné lyžařů. Dostatek sněhu je zde ve výše položených areálech, třeba na Červenohorském sedle ho leží mezi 70 a 80 centimetry. Dostatečnou pokrývku mají také výše položená střediska vybavená sněžnými děly ve Zlínském kraji. Stovky lyžařů dorazily na Vysočině do areálu Šacberk i na Harusův kopec u Nového Města na Moravě. 

Pro běžkaře se dělá hodně

Pro běžkaře jsou upravené desítky kilometrů stop v Jizerských horách a Krkonoších. Na Šumavě už někde sníh chybí a běžkaři musejí počítat s tím, že stopy mohou být zledovatělé a místy s vydřenými částmi.

Do stopy se mohou lidé vydat také do vyšších poloh Krušných hor a Jeseníků, kde Horská služba v pátek snížila stupeň lavinového nebezpečí z druhého na první. Přemrzlý sníh způsobil, že Horská služba v Krušných Horách zasahovala až u dvojnásobku úrazů oproti jinému běžnému víkendu. Na Vysočině sníh pro běžecké lyžování zatím chybí.

Klíčová slova: