Nějak se to komplikuje: Nymburk kvůli zápachu už nežaluje AZOS, ale APP

Co všechno se asi v areálu skladuje...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nezasvěcený pozorovatel musí mít z kauzy kolem lakovny AZOS dost zvláštní pocit. Tím spíš lidé, kteří žijí v její blízkosti. Soud byl teď totiž odročen, snížení zápachu je tak v nedohlednu. Může za to zdánlivě nepatrná věc - rozdělení žalované strany.

Spor kvůli zápachu z provozu už Nymburk nepovede proti zinkovně a lakovně AZOS, ale proti její nástupnické společnosti Automotive Painting Partners (APP). Kvůli záměně žalované strany, k níž muselo město po rozštěpení AZOS přistoupit, nemohl středočeský krajský soud rozhodnout v odvolacím řízení. Žádný podstatný posun ve věci tak nenastal.

Nymburk se žalobou domáhá, aby lakovna snížila zápach z provozu. Okresní soud loni městu nevyhověl. Argumentoval tím, že se neprokázalo, že tento zápach obtěžuje obyvatele více než imise z ostatních podniků v průmyslové zóně. Nymburk se proti rozhodnutí odvolal.

AZOS oznámila své rozdělení koncem loňského roku. Od ledna fungují její nástupnické společnosti Colegium Reality a APP. Právník města minulý měsíc reagoval tak, že rozdělení firmy nebude mít na průběh jednání vliv. Teď však musel vzhledem ke změnám provedeným v obchodním rejstříku požádat, aby se spor nadále vedl proti APP. Soud následně další jednání odročil na konec února.

"Doufala jsem, že bude větší vstřícnost k tomu, aby se tam dalo pohodlně žít," podotkla dnes k oběma účastníkům sporu předsedkyně odvolacího senátu Gordana Burianová poté, co Nymburk i AZOS zopakovaly svá stanoviska.

Právník města Bohuslav Sedlatý se proti této poznámce ohradil. "Žalobce (Nymburk) tady něčím trpí a nemá absolutně žádnou možnost do toho zasáhnout," prohlásil. K podnětu soudkyně, že město mohlo s firmou jednat o nových odlučovacích systémech pro problematickou výrobní linku, podotkl, že o jednání se snažili současní i předchozí představitelé města a bylo to bezpředmětné.

Firma s kritikou města nesouhlasí a uvádí, že splňuje veškeré předpisy. Její právnička Eva Krbcová zdůraznila, že AZOS dostal od ministerstva životního prostředí dotace, které by situaci mohly zlepšit. Firma je ale nemůže začít čerpat, protože kvůli řadě námitek a stížností stále nemá ukončené stavební řízení. Konkrétní kroky, kterými chce společnost přispět ke snížení zápachu, ale neuvedla.