Kralupskou rafinerii čeká nejrozsáhlejší odstávka v její historii. Jak se to dotkne lidí?

Centrální velín, odtud se vše řídí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rafinerii v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku čeká od 27. března do 9. května nejrozsáhlejší odstávka v její historii. Skupina Unipetrol chce provést pravidelnou údržbu všech zařízení v areálu. Servisní a investiční práce budou oproti minulosti mnohem obsáhlejší a budou se týkat klíčových zařízení. Co to znamená pro zaměstnance a lidi v okolí?

Ačkoliv bude výroba přerušena, počet pracovníků i provoz po vnitřních i vnějších komunikacích se zvýší. V areálu bude pracovat vedle 350 zaměstnanců dalších 1 500 pracovníků externích firem. Celkové náklady dosáhnou 1,1 miliardy korun. Zhruba 700 milionů Kč je určeno na vlastní zarážkové práce a 400 milionů na investiční rozvojové projekty.

"Zarážka je plánované zastavení výroby, jehož primárním důvodem je pravidelná údržba všech technologií v areálu dle legislativních a technicko-technologických požadavků. Je to také příležitost realizovat investiční projekty a technologické změny, které bychom jinak museli provádět za provozu nebo při částečné odstávce, což by mohlo mít dopad na plynulost a ekonomickou efektivitu provozu," uvedl výrobní ředitel rafinerie Jaroslav Hacko.

Celkový objem dodávek ropy do České republiky dosahuje osmi milionů tun ročně, z čehož zhruba třetina je zpracovávána v rafinérii v Kralupech nad Vltavou.

Vše bude podle plánu

Firma má sestavený detailní plán a harmonogram všech úkonů tak, aby vše stihla v termínu a zároveň byl minimální dopad na okolí. Kvůli bezpečnosti bude například přechodně omezena rychlost na příjezdové komunikaci k areálu. Předchozí zarážka se uskutečnila na podzim 2013.

Na jednotce fluidního katalytického krakování se podle ředitele počítá s výměnou reaktoru a části spalovací komory. "Modernizací projde také reformingová pec. Z rozvojových investic stojí za zmínku například instalace twistovaných výměníků či nová výplň ve striperu reaktoru na jednotce fluidního katalytického krakování," vysvětlil Hacko. Údržba a modernizace pomůže k zefektivnění výroby, lepším výtěžkům a souladu s legislativními požadavky EU i ČR na zavádění nejlepších dostupných technik.

Kdy bude hotovo?

Utlumování výroby začne 20. března. Úplné zastavení a předání zařízení do údržby bude 27. března, ukončení prací a následné zahájení postupného najíždění výrobních jednotek se předpokládá 9. května. Půjde-li vše podle plánu, plného výkonu opět dosáhneme 16. května.

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v České republice, významným výrobcem pohonných hmot, plastů a hnojiv a vlastníkem sítě čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 402 stanic největší sítí v Česku. Přivezenou ropu zpracovávají v Česku dvě rafinérie skupiny Unipetrol - v Kralupech nad Vltavou a v Záluží u Litvínova, kde je umístěna i návazná výroba petrochemických produktů. 

Kralupy si připomenou tragické bombardování. Více čtěte zde.