Rozhodnutí úředníkům navzdory: Říčany se znovu pokoušejí prosadit zákaz průjezdu kamionů

Policie měla hodně práce, něco podobného se čeká i nyní
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Říčany u Prahy se znovu pokoušejí prosadit zákaz průjezdu kamionů nad 12 tun přes město a okolí. Radní David Michalička potvrdil, že rozhodnutí silničního úřadu lze čekat do měsíce a půl. Původní zákaz vyhlášený loni v listopadu krajský úřad zrušil. Budou dělat úředníci problémy? 

Středočeští radní už si k nově chystanému opatření vyžádali návrh objízdných tras. Podle Michaličky to ale v podobných případech není nutné a z hlediska města bylo vše potřebné předloženo.

Krajští radní vzali novou žádost Říčan na vědomí a žádají město o její doplnění. "Připravované opatření města Říčany bohužel neobsahuje návrh objízdných tras, kam by byla převedena vyloučená nákladní doprava. Návrh objízdných tras zároveň požaduje i Policie České republiky, aby se předešlo možným dopravním rizikům a byla zajištěna bezpečnost a plynulost dopravy," kroutil hlavou radní pro dopravu František Petrtýl.

Na silnici 101 byly ve spolupráci s krajem už dříve umístěny vysokorychlostní váhy. Váží každou nápravu projíždějícího vozidla zvlášť. Prokázaly, že tudy každý den jezdí desítky přetížených aut.

Schyluje se k souboji argumentů?

Michalička ale tvrdí, že v případě trvalého dopravního opatření se objízdné trasy nikdy nestanovují. Poukázal i na to, že vyjádření krajské rady je jen jedním ze stanovisek, na jejichž základě se rozhoduje. "Co se týká naší samosprávy, tak už jsme k tomu všechna vyjádření dali. Teď to bude na silničním správním úřadu, což je státní správa, který rozhodne," dodal.

Podle krajských úředníků byly loni při vydání zákazu porušeny právní předpisy. Nedostatky se týkaly lhůt, stanovisek jednotlivých orgánů a způsobu vyvěšení na úředních deskách dotčených obcí. Krajský úřad proto zákaz zrušil a město muselo zhruba tři desítky značek zakrýt. Radnice ale chce zákaz prosadit znovu.

Je to reakce na rozhodnutí Prahy

Říčany reagovaly na iniciativu Prahy, která připravuje podobně razantní zákaz. V Říčanech a okolí se opatření vztahovalo na kamiony nad 12 tun, které nemají v místě nakládku nebo vykládku. Zákaz se týkal zejména silnice druhé třídy číslo 101, která slouží jako přivaděč k dálnici D1. Kvůli nedokončenému Pražskému okruhu si tudy zkracují cestu řidiči na trase mezi Plzní a Brnem na jedné straně a Hradcem Králové či Mladou Boleslaví na straně druhé.

Strážníci na silnici 101 po odhalení nových značek začali okamžitě zastavovat řidiče. Pokles nákladní dopravy byl podle radnice výrazný, snížil se zhruba na polovinu. Podle odhadů šlo o úbytek zhruba tisíce nákladních vozů denně.

Praha si odsouhlasila zákaz vjezdu kamionů. Tisíce aut budou hledat objízdné trasy, hrozí totální kolaps. Více čtěte zde.