Pylová kalamita bude pokračovat i v dalších dnech, může za ni všudypřítomná řepka?

Pyl trápí v těchto dnech miliony Čechů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Česko se zbarvilo do žluta, lidé mají problémy s alergiemi, motoristy zase trápí neutálá špína na kapotách jejich vozidel. Pylová kalamita postihla v uplynulých dnech většinu republiky a podle zpráv meteorologů a alergologů to nebude lepší ani v následujících dnech. 

Umyjete si auto a za dvě hodiny na něm máte opět žlutou pylovou pokrývku? Běžný scénář motoristů posledních dní. Jediní, kdo na tom možná tak vydělá, jsou majitelé automyček. "V těchto dnech máme plno, čekací lhůty na umytí jsou někdy v řádech desítek minut. Plno ale máme v poslední době pořád, takže nějaký extrémní nárůst klientů kvůli pylu nezaznamenáváme," řekl Petr Severa, majitel jedné středočeské automyčky. Podle něj navíc spousta řidičů s umytím čeká, až pylová kalamita přejde. Během krátké chvíle se totiž na jejich vozech objeví žlutý prášek znovu.

Alergie je pravděpodobně nejdramatičtěji rostoucí civilizační nemoc. Jak uvádějí statistiky, podle dosud zveřejněných průzkumů se v ČR za posledních sto let počet alergiků zvýšil z půl procenta populace až na 40 procent!

Pyl nás bude trápit i v dalších týdnech

Podle alergologů ale pylová "nadílka" jen tak neskončí. Problémy by měly přetrvávat ještě zhruba dva až tři týdny. V následujících dnech se navíc přidají i další druhy rozkvétajících tráv. Jedním z důvodů letošního extrémního výskytu pylu je zejména nezvykle rychlý nástup teplého počasí, během kterého vykvetlo více druhů rostlin najednou.

Nadměrného výskytu pylu si všimli i lékárníci, kteří zaznamenávají výrazně zvýšený zájem o léky proti alergii. Podle průzkumu z posledních dnů je dokonce každý třetí až čtvrtý prodaný lék na alergii.

Češi viní všudypřítomnou řepku

V posledních dnech stále častěji můžeme slýchávat, že za tuto situaci může hlavně všudypřítomná žlutá řepka. To však není úplně pravda, jelikož pyl řepky nelétá příliš daleko a je poměrně těžký a lepkavý. "Schytají" to tak spíše auta, projíždějící podél žlutých polí po dálnici, než alergici. Ty trápí v těchto dnech hlavně kvetoucí borovice, břízy, duby, ořešáky či nejrůznější traviny. Lepší by to bohužel nemělo být ani v následujících dnech.

Alergici mají za úkol si pravidelně vést tzv. zdravotní deník, podle kterého mohou následně lékaři vytipovat kritické alergeny a doporučit léky.

Stále více Čechů nechvalně hovoří o rozšiřujícím se pěštování řepky. Ta podle dostupných informací zabírá už zhruba 15 % orné půdy v České republice. Jednou z hlavních příčin rozšíření pěstování této plodiny je i poměrně značná finanční podpora z evropských fondů.

Borovice a smrky zažívají silné květenství

Právě borovice, smrky a další jehličnany jsou hlavní příčinou špatného dýchání zejména astmatiků v posledních dnech. Tyto jehličnany zažívají zhruba jednou za čtyři až pět let silné květenství. A to přišlo právě letos...