Mzdy se zvedly, průměrný plat je vyšší. Jak jste na tom vy?

Jak jste na tom s platem, cítíte zvyšování mezd?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neustále kolem sebe slýcháme, že se snižuje nezaměstnanost, firmy nemají pomalu kde brát nové lidi a s tím je spojené i zvyšování platů. Podle čísel to tak opravdu je. Ale týká se to i vás? Nebo to "nadhodnocují" vysoké mzdy manažerů apod.?

Průměrná hrubá mzda Středočechů vzrostla v prvním čtvrtletí meziročně o osm procent na 30 069 korun. Lidem tak přibylo na výplatních páskách v průměru 2 222 Kč. Reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen měsíční výdělek vzrostl o šest procent. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Mzdy v prvním čtvrtletí vzrostly ve všech regionech, nejvíce v Karlovarském kraji, kde se zvýšily o 10,1 procenta, přesto zůstávají nejnižší v zemi. Naopak nejmenší procentuální nárůst statistici zaznamenali v Praze, a to o sedm procent.

Je i více zaměstnanců

Středočeský kraj je výší výdělků na druhém místě za Prahou, kde lidé berou průměrně 38 436 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v celé České republice činila v prvním čtvrtletí 30 265 korun, meziročně stoupla o 8,6 procenta.

Růst české ekonomiky se odráží ve vyšší zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnanců ve Středočeském kraji se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,9 procenta na 403 000 lidí. Sehnat nové pracovníky je ale pro firmy velmi náročné. Velký počet zaměstnanců hledají například středočeské firmy automobilového průmyslu včetně automobilky Škoda Auto.

  1. čtvrtletí 2018 1. čtvrtletí 2017 rozdíl v pct
kraj 30 069 27 870 + 8
ČR 30 265 27 880 + 8,6

 

Firmy loví středoškoláky ve velkém. Nabízí jim lepší místa i vyšší platy. Čtěte zde.