V Řevnicích začíná Porta, bude se vzpomínat na Wabiho Daňka

Festival je velmi oblíbený
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Lesním divadle v Řevnicích u Prahy dnes začíná festival Porta. Do 1. července nabídne program na dvou soutěžních scénách. Mimo interpretační soutěž vystoupí Roman Horký, Ivan Hlas, Robert Křesťan a další představitelé české folkové a country scény. 

Festival bude také vzpomínkou na Wabiho Daňka. "Budeme všichni smutnit, protože Wabi nás loni opustil a to je pro návštěvníky a vyznavače téhle muziky strašná rána, se kterou se všichni potýkáme. Samozřejmě jsme se rozhodli, že Wabimu vzdáme hold a každý z účastníků mu pošle písničku," řekl zástupce pořadatelů Porty Jiří Vondráček.

V závěrečné "hodině H" 1. července vzdají Wabimu Daňkovi hold Věra Martinová, Pavel Žalman Lohonka, Vojta Kiďák Tomáško, Miloš Dvořáček, Vokobere a skupina Přístav.

Spousta zajímavých interpretů

Dvaapadesátý ročník legendárního festivalu se v Řevnicích uskuteční pojedenácté. V posledních letech se stalo zvykem, že vystupují i umělci jiných žánrů. Vedle tradičních představitelů trampské a folkové hudby, jakými jsou Jaroslav Samson Lenk, Pavel Žalman Lohonka, Jitka Vrbová, Schovanky nebo Vokobere, se letos jako host představí skupina Jelen známá spíše z festivalů populární hudby.

V soutěži se o sošku Porty bude ve finále ucházet 16 finalistů z celkového počtu 250 skupin a interpretů, kteří se zúčastnili čtrnácti oblastních kol v celé ČR. Vítěze Interpretační i autorské soutěže určí odborná porota.

Po celé republice

Loňským vítězem interpretační soutěže festivalu Porta se stal písničkář Aleš Petržela. Zvláštní ocenění poroty získal Vilém Spilka Quartet za jazzové zpracování folkových hitů a v autorské Portě uspěl písničkář Melda se skladbou O tramvajích.

V posledních letech se národní kolo Porty konalo v Řevnicích, v Ústí nad Labem její mezinárodní část. Ústí užívalo název Porta loni naposledy. Porta vznikla v roce 1967 v Ústí nad Labem, odkud musela v době normalizace odejít. Pak se konala na mnoha místech v Česku a nakonec našla zázemí v Plzni. Po roce 1989 se tradice Porty v Ústí nad Labem obnovila. Více informací se nachází na stránkách festivalu www.porta-festival.cz.

Srdce Lesního divadla v Řevnicích stále tepe, prodělalo však další infarkt. Čtěte zde.
Klíčová slova: