Komu by se hodila změna termínu letních prázdnin? Nejvíc tlačí hoteliéři a cestovky

Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už je to tradice. Děti mají poslední zvonění v červnu a od července se rozutíkají mimo školní lavice. Dva měsíce prázdnin v červenci a srpnu jsou neprůstřelnou jistotou. Co kdyby se však termín měnil? Kdo tento termín určil a je vůbec reálné, abychom se někdy připravovali na letní prázdniny s jiným datem? 

Prázdniny jsou období volna, klidu a pro některé nešťastníky chvíle učení na reparát. Obecně jsou však studenti a učitelé základních, středních a vysokých škol uvolněni z vyučování, aby se v září znovu vrhli do pilného vzdělávání. Zažitý termín byl v minulosti jiný, tak proč by se v budoucnu nemohl měnit i ten stávající? 

V minulosti všechno jinak

Údajně hlavní důvod letních prázdnin v červenci a srpnu je ručička na teploměru. Na učení je prostě moc vedro. V minulosti tomu tak rozhodně nebylo a termín prázdnin byl odlišný ve městech, na vesnici, jinak v obecních školách a na gymnáziích. Důležitější než teplotní podmínky bylo, zda není období senoseče, vinobraní nebo žní. Podstatně kratší prázdniny byly v momentě, kdy učitel dostával peníze od rodičů a neměl stálý plat. V letních dnech sice výuka neměla takovou účast, ale učitel měl alespoň co jíst. 

Nejkratší prázdniny mají v Německu. Tam obvykle začínají od 25. června do 20. července, konec od začátku srpna do poloviny září. Datum není stejné pro všechny spolkové země, ale nikdy termín není delší než pět až šest týdnů.

Řád do termínů prázdnin zavedla až Marie Terezie společně s povinnou školní docházkou v roce 1774. Školní rok v té době začínal stejně jako začátek vojenského roku, tedy 3. listopadu. Dětem bylo zákonem zaručeno dvouměsíční volno, jehož termín se v průběhu času měnil. Jednou školní rok začínal v listopadu a jindy zase v říjnu nebo v září. Termín července a srpna se stal populárním až v roce 1898. 

V Karlíně byli první

Samostatná obec u Prahy byla první vlajkovou loďí, která pevně do svého řádu zapracovala dnes tradiční termín prázdnin v červenci a srpnu. Dnes už pražská čtvrť Karlín svým rozhodnutím inspirovala natolik, že kolem roku 1905 navrhuje Pražská obec ministerstvu, aby se tento termín zavedl v celé monarchii. Vznik tradičního termínu se datuje na roky mezi 1908 až 1910. 

Je možné termín změnit?

Určení data prázdnin má na starost Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. Při dotazu, zda je možné někdy v budoucnu měnit datum letních prázdnin, je odpověď jasná. MŠMT je jednoznačně proti všem návrhům, které nabourávají zavedené termíny. "Bylo by nutné například změnit školský zákon, posunutí termínu letních prázdnin by negativně ovlivnilo organizaci přijímacího řízení na střední školy, způsobilo by to rozkolísání termínů pro přijímací řízení na vysoké školy," říká Adéla Klimešová z oddělení vnějších vztahů a komunikace.

Zároveň dodává, že je ministerstvo každý rok pod nátlakem cestovních kanceláří a hoteliérů, aby byly termíny prázdnin klouzavé, protože teplo je již v červnu... O žádné změně se tedy vůbec neuvažuje. Dotazy na jiné termíny prázdnin nejsou vzneseny od rodičů, učitelů ani od žáků, takže neexistuje zásadní podnět podobně komplikovanou změnu řešit.     

Zmrtvýchvstání Národní knihovny. Kaplického "chobotnice" se vrací s novou nadějí. Více čtěte zde.
Klíčová slova: