Speciální tanky vytáhly po 9 hodinách zbouranou lávku v Nymburce

Tanky vytáhly po 9 hodinách zbouranou lávku v Nymburce z Labe
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Speciální tanky vytáhly před úterní 17. hodinou a 30. minutou z Labe v Nymburce celou konstrukci lávky, kterou firma do řeky shodila v pátek. Práce trvaly asi devět hodin, tanky začaly břemeno z vody tahat poprvé kolem 8:30. Firma nyní zbytky vytažené lávky zdemoluje a sutiny odveze na skládku. Odvoz by měl být dokončen do neděle 12. srpna, kdy firma místo předá zpět městu.

Město dalo lávku zbourat, protože hrozilo, že se zřítí. Byla stejné konstrukce jako lávka v Praze-Troji, která se samovolně zřítila loni v prosinci. Čtyři lidé tehdy utrpěli zranění. Při demolici v Nymburce se potvrdilo, že lana lávky byla silně zkorodovaná.

Výběrové řízení na demolici vyhrála firma Strabag, která nabídla, že práci udělá za 6,5 milionu korun.

Akce v Nymburce byla složitější než v Troji

Dnešní akce byla složitější než vytahování zřícené lávky Troji. V Nymburce jsou strmější břehy, lávka je navíc větší. Původní plány počítaly s tím, že vytahování nymburské lávky bude pokračovat i ve středu. První díl lávky vytáhly tanky z řeky kolem poledne, firma následně vytažený díl odstřihla od zbytku konstrukce ve vodě, zdemolovala a vyklidila místo od suti.

Následně zapojila do akce opět tanky, které vytáhly z vody další kus. Předposlední vytaženou část konstrukce již firma nedemolovala, stroje pouze odstranily zábradlí a tanky zbývající kus z řeky vytáhly na ten již vytažený.

O stavbu nové lávky se uchází šest projektantů

Vedení Nymburka už podniká kroky ke stavbě nové lávky přes Labe. O stavbu se uchází šest projektantů, mezi nimi je i Jiří Stráský, autor nyní zdemolované lávky, která byla v dezolátním stavu. Vítěze soutěže vybere porota složená ze zástupců města a odborníků 14. září. Autor vítězného návrhu dostane za úkol vypracovat projektovou dokumentaci.

Nová lávka by mohla stát v roce 2020, řekl to alespoň nymburský starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Město bude podle Fojtíka posuzovat nejen cenu, ale i vzhled stavby. Starosta chce, aby Nymburk v lávce získal novou dominantu města, která ale zároveň zapadne do okolního prostředí. Město chce lávku postavit do 40 milionů korun. "Pokud ale bude nějaký opravdu super návrh třeba za 60 milionů, tak o tom také budeme diskutovat," řekl Fojtík.

Lávka při demolici spadla do Labe, co bude následovat a kdy bude stát nová? Více čtěte: ZDE.