Praha má projekt na stavbu provizorní lávky v Troji. Vzniknout by ale mohly ještě dvě další

Na konci loňského roku chybělo málo k obrovské tragédii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát má projekt na stavbu provizorní lávky v Troji. Dokument nyní kontrolují úředníci. Provizorní lávka má dočasně nahradit tu, která se zřítila loni v prosinci. V místě nyní lidi přepravuje přívoz.

Kdy bude provizorní lávka v Troji stát, zatím není jasné. "Projektant nám odevzdal projektovou dokumentaci lávky. Nyní děláme její technickou kontrolu," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Následně magistrát zahájí kroky k získání stavebního povolení.

Trojská lávka se zřítila v sobotu 2. prosince, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Případ vyšetřuje policie. Cestující na místě nyní přepravuje přívoz.

Podle dřívějšího vyjádření zástupců města by měla být provizorní lávka hotova v příštím roce. Práce komplikuje fakt, že ta původní nebyla zanesena v územním plánu a město tak nyní vypracovává jeho změnu. Ta by mohla být hotova začátkem roku 2019. Architektonickou soutěž na konečnou podobu lávky chce město vyhlásit příští rok.

Jaká varianta vyhraje?

Levý břeh Vltavy s Trojou by měly propojit ještě další dvě lávky, město o jejich stavbě ale dosud nerozhodlo. Jedna má být pro pěší níže po proudu od té zřícené. Další by vedla z Podbaby k zoologické zahradě a měly by po ní jezdit tramvaje.

Trať by podle plánů Institutu plánování a rozvoje (IPR) odtud vedla dál do Bohnic. Proti tomu se ale postavila Praha 8. Podle zákulisních informací tak nyní město a IPR pracují s variantou, že by u zoo vznikla tramvajová smyčka. Ani o této variantě ale zatím nebylo rozhodnuto.

Opravy havarijních lávek začnou letos. Na další však chybí peníze. Čtěte zde.