Chcete se zbavit nepotřebných věcí? Nevyhazujte, ale prodávejte. Bleší trhy stále fungují!

Bleší trh na lodi Avoid
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Domácnost je zavalená hromadou nepotřebných věcí. Těžké je loučení s předměty, které ve vás vzbuzují vzpomínky, ale někdy je nutné pročistit domov čerstvým vzduchem. Místo kontejneru však vyhledejte bleší trh.

Poslat věci dál a nechat je kolovat je vlastně živá ekologie. Stěhovaní a rekonstrukce s sebou nesou redukci všeho, co máte. Šatník, knihy, ale třeba taky nepotřebná sbírka polozlomených hokejek. Nejsnazší je vše vyhodit, že ano? Nikoliv. Na bleším trhu vyměníte “krámy” za peníze. Kupec se vždycky najde.

Lidový obchod

Termín bleší trh vznikl již ve středověku, kdy panovník přenechal všechny své staré nepotřebné oděvy poddaným, aby si s nimi po svém poradili, třeba i dalším prodejem. Tento krok znamenal i šíření různých parazitů, jako byly např. blechy. Dnes každé velké město v Evropě disponuje tímto svérázným místem, kde najdete opravdu všechno. Od zlatého řetízku po prababičce, po zátku od piva z hluboké historie.

Pestrá nabídka lidských příběhů je vyložená na jednom stolu a vy můžete začít smlouvat nebo se sami přidat. Pražské bleší trhy jsou ve Vysočanech, Tylově náměstí a s krásným výhledem na Pražský hrad můžete prodávat cokoliv, co chcete, na pražské náplavce. Praha není jediným místem, kde je možné prodat, co se vám zlíbí. Města jako Kutná hora, Mělník, Kolín, Beroun a mnohá další také nespí. V lidské povaze je totiž pevně zakořeněno vše poctivě kramařit, a tak je stále co prodávat. Vím o tom své...

Všechno za padesát

Jsou lidé, kteří si tento druh podnikání oblíbili natolik, že se stává jejich nezanedbatelným příjmem. Prodejce tohoto typu najdete na každém trhu, ale ve Vysočanech, to je jiná liga. Byly doby, kdy Kolbenova praskala ve švech. Mojí sestře jednou ukradli kolo, tak jsem jí dal radu, ať se běží rychle podívat na bleší trh právě na Kolbenku. Podivnými živly se to jen hemžilo, ale kolo se tam nakonec nenašlo. Různí zlodějíčci však vesele prodávali svůj lup jedna báseň.

Menší trhy mají poněkud jinou atmosféru. Jedná se o pravý druh blešího trhu, kdy paní prodává svoje vyšívané obrusy a vedle ní záhadný starý Ital staré budíky. Já redukuji hlavně knihovnu. Desítky přečtených knih posílám dál a většinou si vystačím se zaklínadlem “Za padesát”.

Místo kontejneru výdělek

Milionáři se z vás na bleším trhu nikdy nestanou, ale výdělek nemusí být tak úplně zanedbatelný. Narazíte na smlouvavé osoby nebo na kouzelné dědečky, kteří si z ničeho nic odnesou tolik knih a starých filmů, že se nestačíte divit. Jediné, co pro to potřebujete, je stůl, věšák, automobil a dvě stovky za zaplacení jednoho metru místa, kde prodáváte. Investice, která se vám vrátí hned po čtyřech prodaných ezoterických knihách. Být součástí blešího trhu je určitě lepší než všechny věci jednoduše vzít a vyhodit, byť riskujete, že si velkou část z nich odvezete zase zpátky domů. Máte však vyděláno na benzín a minimálně oběd. Krabice jsou lehčí a dopoledne je plné zážitků. Tak na příštím bleším trhu na viděnou!

Po 10 letech ve Francii zpátky do Prahy. Stěhování horor, byrokracie ještě větší. Více čtěte zde.