Nedostatek sena nahrává překupníkům, chovatelé platí trojnásobek. Dohody se nedodržují

Farmáři se musí pořádně ohánět, přesto zásoby sena nestačí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Letošní nedostatek sena způsobený dlouhodobým suchem nahrává překupníkům. Cena sena výrazně roste. Oproti loňským cenám okolo 600 korun za velký balík nyní chovatelé zaplatí i trojnásobek. Na trhu je i poptávka z Německa, kde letošní mimořádné sucho zničilo značnou část úrody. Němci dávají za balík až 2 000 korun. Některé farmy v Česku kvůli nedostatku krmiva prodávají dobytek na jatka.

Ve středních Čechách mají zemědělci často ani ne poloviční sklizeň proti loňsku. Oproti loňským cenám za balík sena platí i trojnásobek. "Překupníci navíc nedodržují dohody o ceně a doručení objednávek," řekla Jana Holíková, která hospodaří na loukách v okolí Zákolan na Kladensku. V regionu není ani seno na prodej, seno se dováží také ze Slovenska či Polska.

Pak vychází balík třeba i na 2 000 korun, protože doprava nákladní soupravou stojí kolem 30 korun za kilometr. Ačkoli zájemce o seno přistoupí na podmínky, překupníci je podle Holíkové mění ze dne na den a pokud klient objednávku okamžitě nepotvrdí, seno putuje jiným zájemcům a cena pro ty stávající se opakovaně zvyšuje.

Problémy jsou všude

Další chovatel, který má dva koně v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, postupně za balík sena platil 500 korun, poté zhruba 700 korun a nyní čeká cenu kolem 1 000 korun. Ročně potřebuje necelou třicítku balíků, proto nyní uvažuje o tom, že si začne dělat seno vlastní. Sehnat louku k pronájmu či prodeji v blízkém okolí je komplikované, ale další možností je vyčištění a osetí ploch zarostlých náletovými dřevinami. Aktuální situace povede zřejmě k podobnému řešení i další chovatele, i když je jednorázově nákladné. Záležet bude na vývoji sklizně sena v příštích letech.

Problémy se senem mají i chovatelé v Plzeňském kraji. "Denně nám volá strašně lidí, jestli nemáme seno na prodej. Hlavně malí farmáři a chovatelé koní ho nemají kde kupovat. Na pastvinách už nic není," potvrdil předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Kvůli katastrofálnímu nedostatku sena musí farmy v kraji prodávat hovězí dobytek na jatka.

Zemědělci budou odškodněni

Němci podle něj dávají za balík sena o hmotnosti 250 až 350 kilogramů kolem 2 000 korun, přitom v běžných letech je cena pětinová. Z regionu už se ale seno nevyváží, protože pokud vůbec někdo mohl, tak už ho prodal. Obrovská poptávka začala před 1,5 měsícem a stále roste. Ještě větší nedostatek hlásí okolní státy, zejména země na západ od ČR.

"Většina zemědělců má sena málo. Z druhé seče nebylo vůbec nic, a i ta první byla mizerná. Třetí seč, která se někdy povede, vůbec nebyla," uvedl Šíma. Podle něj jsou na tom o trochu lépe podhorské a pohraniční regiony na Šumavě nebo i Zbirožsko pod Brdy, kde trochu pršelo a voda tam stekla z kopců. V ostatních regionech už nemají na pastvinách volně ustájený dobytek a koně co spásat.

Seno chybí téměř v celé republice. Ministerstvo zemědělství chystá kompenzace za škody způsobené suchem, vztahovat se budou i na seno. "Odškodnění pro zemědělce za škody způsobené letošním suchem v tuto chvíli připravujeme. Kompenzace budou určeny právě i na škody na produkci krmných plodin včetně sena," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Němcova rodinná farma: Potomci starého selského rodu přijedou až k vám domů. Více čtěte zde.