Pane Rakušane, klobouk dolů! Změna pro Kolín zase vyhrála, brala skoro 63 procent hlasů

Víta Rakušana i dále čeká spousta práce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud si kdokoli myslel, že zopakovat parádní úspěch z minulých komunálních voleb, nebo ho dokonce překonat, už není možné, spetl se. Změna pro Kolín starosty Víta Rakušana doslova převálcovala konkurenci. I když politiky příliš nechválíme, tohle si zaslouží smeknout klobouk.

Komunální volby v jednatřicetitisícovém Kolíně vyhrálo hnutí Změna pro Kolín, jehož lídrem je současný starosta a první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. Změna pro Kolín získala 62,82 procenta hlasů a 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů.

Druhé skončilo hnutí ANO se ziskem 11,09 procenta hlasů a tři mandáty. Třetí skončili Kolíňáci, kteří získali 5,76 procenta hlasů a jeden mandát. Jeden mandát získala v zastupitelstvu také KSČM a Volba pro Kolín. Volební účast v Kolíně dosáhla 43,37 procenta.

Doslova drtivé vítězství

Hnutí Změna pro Kolín sdružuje nezávislé kandidáty a členy STAN. "My jsme samozřejmě spokojeni, protože jsme v podstatě obhájili zisk z minulých voleb, který už tehdy byl v České republice v městech nad 20 000 obyvatel zcela rekordní. My jsme upřímně řečeno čekali, že zvítězíme, ale ne až s takovým náskokem," řekl Rakušan.

Rakušan dodal, že ve vítězství pomohla hnutí antikampaň jeho oponentů. "My v podstatě musíme poděkovat našim oponentům, kteří zcela hloupě zvolili tvrdě konfrontační styl kampaně na základě lživých údajů, na základě napadání, na základě zahořklosti a ukázalo se, že lidé prostě na toto už zvědaví nejsou a věří tomu, co na vlastní oči ve svém městě vidí a zažívají. Takže to Změně pro Kolín významně pomohlo," řekl Rakušan.

Koalice bez ANO a komunistů

O koalici začne hnutí podle Rakušana vyjednávat v pondělí. Starosta zatím nechtěl prozradit, s kým by následující čtyři roky rád spolupracoval, uvedl ale, že to rozhodně nebude KSČM a hnutí ANO. "My si zítra dovolíme jeden den volna, protože ten výsledek tomu napovídá, nemusíme s ničím spěchat," doplnil Rakušan.

V komunálních volbách v roce 2014 získala vítězná Změna pro Kolín 63,94 procenta hlasů a 20 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo uskupení Kolíňáci v čele se současným místostarostou Tomášem Růžičkou, získalo 7,26 procenta hlasů a dva mandáty. Na třetím místě se umístilo KSČM se ziskem 6,95 procenta hlasů a dvou mandátů.

V koalici spolu v Kolíně vládla Změna pro Kolín s Kolíňáky a jedním zastupitelem z ČSSD. Volební účast před čtyřmi lety činila v Kolíně 40,29 procenta.

Klíčová slova: