Lánské muzeum otevřelo novou expozici o Masarykovi i jeho odkazu

Na návštěvníky čeká řada překvapení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Osobnost prvního československého prezidenta i to, jak byl vnímán v dalších obdobích po své smrti, mapuje nová expozice, která byla otevřena v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech na Kladensku. Její součástí jsou i dotykové obrazovky a další interaktivní prvky.

Expozice se věnuje prezidentskému období Tomáše Garrigua Masaryka, období jeho pohřbu a pak mapuje, jak bylo zacházeno s jeho odkazem v totalitních režimech.

Projekt, který získal podporu 4,7 milionu korun z Evropské unie, začal vznikat v roce 2016. Expozice poukazuje na to, že každá etapa českých dějin přistupovala k Masarykovi rozdílně.

V hlavní roli mobil a tablet

Návštěvníci si na výstavě mohou díky mobilnímu telefonu nebo tabletu prohlédnout například modely různých návrhů pomníků prvního prezidenta a jeho soch ze všech stran. Ve 3D provedení je zpracován také křížek či keramická kačenka z Masarykova pracovního stolu či jeho hrnek na kávu.

V Lánech se v neděli při příležitosti stého výročí založení republiky konal také pietní akt u Masarykova hrobu a v muzeu se pořádala šachová simultánní partie.

Lánské Muzeum T. G. M. je součástí Muzea T. G. M. Rakovník, které je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Vzniklo v prostorách bývalé sýpky v těsné blízkosti lánského zámku, otevřeno je od roku roku 2003.