Vysoké teploty houbám svědčí. Prozradíme, kam vyrazit na hřiby hnědé

Houbaří hlásí žně. Podívejte se na další úlovky
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Listopad houbám svědčí! Alespoň o tom letošním to platí stoprocentně. Rostou opravdu ve velkém a po deštích v předchozích dnech se houbové "žně" konečně přesunuly i do nižších poloh a také do středočeského kraje. Také my jsme vyrazili, na výsledek se podívejte do fotogalerie.

Loni touto dobou už to na houby příliš nebylo. Zkušení mykologové vám samozřejmě řeknou, že jedlé a chutné houby rostou v jakémkoli počasí, v čemž mají samozřejmě pravdu. Houbař "hobík" se však většinou orientuje primárně na různé druhy hřibů, bedel, ti odvážnější "jdou" i do holubinek. Teď do lesů může vyrazit opravdu každý, ve velkém rostou zejména hřiby hnědé.

Níže položená místa

Zatímco ještě minulý týden byla houbovým hitem Vysočina, jižní část republiky či výše položená místa, teď už je to jinak. Na horách už mrzne, což není pro konzumaci hub zrovna to pravé ořechové. Díky deštivému počasí se tak konečně mohli do lesů vydat i lidé bydlící v nižších polohách.

My jsme zkusili Mladoboleslavsko, konkrétně Bělou pod Bezdězem. A byla to opravdu dobrá volba. Nasbíráno jsme měli během dvou hodin. Chce to sice rychle "utéct" pár kilometrů od silnice, kde většinou chodí početné zástupy seniorů (klobouk dolů před nimi). Ale kroky navíc určitě stojí za to. 

Je tam nádherně!

Nejenže si užijete parádní klid, ale máte daleko větší šanci užít si dokonalé houbaření. A že jich tam je! V podstatě jsme nenašli nic jiného než již zmíněné hřiby hnědé (pančáky, poddubáky...), ovšem v množství, které by uspokojilo i náročné houbaře. 

Jestli ještě nemáte plány na víkend, tak určitě neváhejte. Na druhou stranu se dá předpokládat, že lesy budou plné lidí. Nejste-li však líní na krok, svá místa si jistě najdete. A kdyby náhodou se nezadařilo, pár hodin na čerstvém vzduchu ještě nikdy nikomu neublížilo. Dejte nám vědět, jak jste dopadli!

Klíčová slova:
les