Zrušení rozsudku v kauze Opencard se týká Hudečka, exprimátora Svobody však ne

Bohuslav Svoboda může být vysmátý, jeho stíhání je přerušeno kvůli poslaneckému mandátu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský vrchní soud zrušil odsuzující část rozsudku nad bývalým pražským primátorem Tomášem Hudečkem a dvěma bývalými radními v kauze elektronické karty Opencard s odůvodněním, že pražský městský soud dospěl k nesprávným skutkovým zjištěním, a tím i k nesprávným právním závěrům. Zrušení verdiktu se netýká někdejšího primátora Bohuslava Svobody.

Vrchní soud zrušil rozsudek nad čtyřmi lidmi - kromě Hudečka (dříve TOP 09) také nad bývalou radní pro informatiku Evou Vorlíčkovou (dříve TOP 09), exradním pro dopravu Josefem Noskem (dříve ODS) a někdejším ředitelem magistrátního odboru informatiky Janem Teskou. Vyhověl tak odvoláním, která si podali.

Zrušený verdikt uložil v září 2016 Vorlíčkové a Teskovi tříletou podmínku, Hudečkovi a Noskovi podmínku o rok kratší. Svoboda dostal podmíněný trest v délce 2,5 roku. Dalších deset obviněných soudy osvobodily.

Prý jde o nevýhodné smlouvy

Vrchní soud rozhodl o vrácení věci v září, prozatím však nebylo jasné, z jakého důvodu a koho se rozhodnutí týká. Městský soud totiž nejprve musel obeslat všechny zúčastněné, a teprve poté se k posunu mohl vyjádřit. "Právním názorem vrchního soudu jsme vázáni," podotkla u městského soudu Markéta Puci. Dodala, že předseda senátu Alexandr Sotolář bude vrácenou část kauzy znovu veřejně projednávat v týdnu od 17. prosince.

Případ se týká údajně nevýhodných smluv s firmou Haguess, tehdejším vlastníkem práv k Opencard. Pražští radní je v dubnu 2012 jednomyslně schválili poté, co jim je doporučila hodnotící komise. Pražský městský soud dospěl k závěru, že odsouzená pětice "pominula při zadávání veřejné zakázky provedení kvalifikované analýzy situace, za níž byla zakázka zadána, alternativ jejího řešení, jejích rizik a nákladů". Podle zrušeného rozsudku tak tito obžalovaní zvýhodnili Haguess, čímž porušili předpisy o pravidlech hospodářské soutěže a povinnost při správě cizího majetku.

Kdo zůstal bez trestu?

Obžalovaní vinu od počátku odmítají, projekt Opencard byl podle nich dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Zprošťující část verdiktu zahrnuje bývalé radní Lukáše Manharta, Václava Novotného, Pavla Richtera, Helenu Chudomelovou, Radka Lohynského a Ivana Kabického. Bez trestu zůstali i zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a externí členové hodnotící komise Aleš Němeček a David Kučera.