Kraj přiznává chybu: Pod tlakem zveřejní plné znění začerněného auditu u středočeských silničářů

Takto vypadal celý audit, který byl vedením kraje předložen, zásadní pasáže začerněné
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Středočeský krajský úřad poskytne zastupitelům, kteří si o to požádají, úplné znění výsledné zprávy z auditu u krajské správy a údržby silnic. Učiní tak na základě stanoviska ministerstva vnitra i externí advokátní kanceláře. V podstatě tak napravuje vlastní pochybení, které nemělo oporu v zákoně.

V materiálu, který krajští zastupitelé v minulosti dostali, byla řada údajů začerněna, což opozice kritizovala. Předseda klubu ODS Tomáš Havlíček například uvedl, že je začerněno 40 procent zprávy. Je přitom přesvědčen o tom, že žádná obchodní tajemství v dokumentu nejsou.

Podle zastupitele za STAN Martina Macháčka jsou začerněny pasáže, které žádná citlivá data neobsahují, například datum, kdy byla uzavřena nějaká smlouva. Cílem bylo podle Macháčka to, aby příslušnou smlouvu nebylo možné dohledat.

Co se asi dozvíme?

Vedení kraje to odmítlo. Podle něj šlo o citlivá osobní data nebo údaje vykazující známky obchodního tajemství. Poukazovalo i na to, že text nezačernil nikdo z úřadu, ale renomovaná auditorská firma, a to v souladu s platnou legislativou.

Audit, který měl odhalit možné plýtvání, podle vedení hejtmanství nezjistil porušování zákonů ani předpisů. Upozornil ale na některé možné problémy. Podle ředitele krajského úřadu Jiřího Holuba kritici opomíjeli skutečnost, že vlastní výrok auditora nebyl začerněn a podle závěrů v tomto výroku nebylo prokázáno porušení zákona. Nepotvrdila se tak slova opozičního zastupitele Michaela Pánka (ODS) o nehospodárnosti a stamilionových škodách v krajské správě a údržbě silnic, dodal Holub.

Otázka ovšem tedy je, proč kraj tak vehementně kompletní výsledky auditu tajil, když jak ministerstvo vnitra i externí právní rozbor prokázal, že je to nezákonné. Hejtmanství teď tak zřejmě konečně podlehlo tlaku i ze strany našeho webu, který se kauze od začátku věnuje a poukazuje na, přinejmenším velmi nešťastné, jednání úředníků kraje.

Žádosti už jsou podané

Pánek s Macháčkem kritizovali zadání auditu BDO Advisory a upozorňovali na nízkou cenu kolem půl milionu korun. Podle Pánka je otázkou, zda je za tyto peníze možné provést podrobný audit organizace, jež ročně hospodaří se dvěma miliardami korun. Kraj v zakázce odhadoval nákladovou cenu zhruba na dva miliony. Vedení hejtmanství kritiku odmítalo.

Helena Frintová ze středočeského hejtmanství uvedla, že krajský úřad eviduje dvě žádosti o poskytnutí kompletní verze auditu, podali je právě Pánek s Macháčkem. Úplná zpráva jim bude poskytnuta a podobně i dalším zastupitelům, kteří o to požádají.

Audit byl loni jedním z důvodů koaliční krize, která vedla k pádu krajské vlády ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Hejtmanství nyní řídí ANO a ČSSD s podporou KSČM.