Do středních Čech míří velké množství cizinců

Podhradí Karlštejna je velmi lákavým cílem i na Vánoce a Silvestra
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Převážně zahraniční hosté mají během Vánoc a silvestra rezervované pokoje ve středočeských hotelech. Řada hotelů na Vánoce zavírá a otevřeno má až na silvestra, zájemci o ubytování na konci roku si stále mohou vybírat z většího množství možností, hotely většinou nejsou plně obsazeny.

Na Vánoce zavírá například hotel La Romantica v Mladé Boleslavi, ubytování nabízí opět až na samotném konci roku. Zaměstnankyně hotelu potvrdila, že na silvestra má hotel ještě volné pokoje, neeviduje zatím žádnou rezervaci.

Mají hodně Rusů

Plně obsazeno měl před rokem v listopadu hotel Maxmilián Lifestyle Resort v areálu zámku Loučeň na Nymbursku. Všechny rezervace loni patřily německým turistům. "Letos jsou ještě volné pokoje, rezervace jsou od českých i zahraničních klientů," řekla manažerka rezervací hotelu Petra Kaliberková.

Mělnický hotel U Zámku hlásí na konec roku obsazeno. "Silvestr už máme zaplněný," vysvětlil jednatel hotelu Vladimír Černý. Mezi hosty bývají podle něj pravidelně například Rusové. Během vánočních svátků hotel fungovat nebude.

Někde je ještě volno

Rezervace jen od zahraničních klientů eviduje hotel Karlštejn, který je v podhradí Karlštejnu. Také hotel Karlštejn má o Vánocích zavřeno a opět se otevře až po vánočních svátcích. "Průměrná délka pobytu přes silvestr činí tři dny," uvedl majitel hotelu Jan Bartoníček. Podle něj zbývá pro zájemce jediný volný pokoj. Během roku pak tvoří dvě třetiny klientů čeští hosté, na konci roku se tak skladba hostů mění.

Zájem o ubytování během vánočních svátků a na konci roku potvrzuje i rezervační portál Booking.com. Řada hotelů ve Středočeském kraji je na tomto portálu zcela vyprodána, u jiných web upozorňuje na to, že zbývá již jen poslední pokoj volný k rezervaci. Vyprodaný je na silvestra podle portálu například Family Hotel Okoř, hotel Tulipán v Průhonicích u Prahy nebo hotel Mandat v Hradišťku u Prahy.

Klíčová slova: